szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A madárvédők szerint a nagy hidegnek köszönhetően még néhány hétig el fog tartani az élelmet kereső fenyőrigók csapatos belvárosi portyája.

Eredetileg a 444-nek írta meg egy olvasó, hogy micsoda áldatlan állapotok uralkodnak egy fővárosi irodaház környékén. A lap munkatársa a helyszínre ment, és valóban azt tapasztalta, hogy a Váci út 45. szám alatti irodaház környezetét ellepték a már halott vagy épp haldokló fenyőrigók.

Mint kiderül, a madarak halálát egy hatalmas üvegfal okozza, amely arra hivatott, hogy az utcafronttól elkerítse az irodaház belső udvarát. Ennek repülnek neki frontálisan a madarak. Az irodaház biztonsági őrei szerint csak aznap 50 tetemet gyűjtöttek be.

A Fióka- és madármentés nevű állatvédő szervezet munkatársai már intézkedtek, és felhívták a zöldhatóság figyelmét a problémára, továbbá ígéretük szerint hamarosan egyeztetnek az épület tulajdonosával is. A madarak annak ellenére pusztulnak, hogy vadmadarakat ábrázoló matricákat is ragasztottak az üvegfalra. A 444 által megszólaltatott Magyar Madártani Egyesület szakértői szerint ezek semmit sem érnek, továbbá Magyarországon jelenleg nincs érvényben olyan építési szabvány vagy előírás, ami kimondaná, hogy egy épületet biztonságossá kellene tenni a madarak szempontjából.

A Váci úton a szemközti irodaházaknál is észlelték ugyanezt a tömeges fenyőrigóhalált.

Ide kattintva megtalálja, hogy mi a teendő, ha esetleg az ön autójának vagy irodaablakának repülne neki egy madár.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!