szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Földi halandóra időnként rátör a nassolhatnék. Ez jellemzően valami kis édességre való ácsingózás. Nő típusú vágyakozóknál aztán még jellemzőbben együtt jár a bűntudattal is. De édesség nélkül nem érdemes élni, bűntudattal pedig nem érdemes enni. Még jó, hogy a legtöbb édességeknek létezik egészségesebb, vagy legalábbis kevésbé kalóriadús változata.

 

Sokan, ha rájuk tör az édesség utáni leküzdhetetlen vágy rohannak a legközelebbi lelőhelyre, ami nem is biztos, hogy egy cukrászda, megteszi valamelyik késő estig nyitva tartó élelmiszer áruház, netán a benzinkút shopja. Hát…A bolti, előrecsomagolt édességek döntő többsége tele van cukorral, tartósítószerekkel, aromákkal, állományjavítókkal és térfogatnövelőkkel.  Ilyen esetben az édesség utáni sóvárgást tuti kielégítettük, de egyben adtunk az egészségtelenségünknek is egy löketet. A „legkevesebb”, hogy ezek tényleg hizlalnak, bónusz, hogy rongálják a szív-, ér- és emésztőrendszerünket.  

Ha csak lehet, készítsük el inkább otthon a nassolnivalót, desszertet, és válogassuk meg felhasznált alapanyagokat.  

Whole Foods Market

 Mit, mivel helyettesíthetünk?

A finomított fehércukor helyett használjunk mézet, nádcukrot, sztíviát, nyírfacukrot, juhar– vagy egyéb más gabonaszirupot. A hiedelmekkel ellentétben a barna cukor nem egészségesebb a fehér cukornál. mivel egészen az utolsó fázisig ugyanúgy készül, mint a fehér cukor, csak a végén melaszt adnak hozzá, amitől a színe barna lesz, és az állaga ragacsosabb. De sajnos az is előfordul, hogy melasz is elmarad, és csak valamilyen sziruppal színezik.

Ha több friss vagy aszalt gyümölccsel készítjük a desszertjeinket, akkor csökkenthetjük a cukor vagy édesítőszer mennyiségét is. Így nemcsak finomabb, de tényleg egészségesebb is lesz.

A fehér liszt legalább felét helyettesítsük teljes kiőrlésű vagy graham, tönköly, durum liszttel. Még jobb, ha a fehér lisztet teljesen el hagyjuk – remek recepteket találhatunk más, egészségesebb liszttel készült édességekre is. Az egyik legjobb alapanyag a zabpehely és a zabliszt magas rost- és vitamintartalma miatt is. Cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatják. De használhatunk mandulalisztet, rizslisztet (gluténmentes), lenmag-, gesztenye- vagy kókuszlisztet is, újabban a szőlőmagliszt is kezd feliratkozni a listára.

A sütőport, ami adalékanyagokat tartalmaz, helyettesítsük szódabikarbónával.

A vaj felét is lecserélhetjük kókuszzsírral, vagy készíthetünk a vajas krémek helyett pudingos krémeket.

Tojás helyett

–                    A tojás a süteményeknél a kötőanyag szerepét tölti be. De sokan   tojásallergiával küszködnek, vagy vegánok. A tojást helyettesíthetjük többféleképpen is, és nem csak a bioboltokban kapható tojáspótlókkal, hanem magőrleményekkel, sőt gyümölccsel is:

–                    őrölt lenmag vízzel: 1 tojás =1 evőkanált őrölt lenmag +3 evőkanál  víz

–                    chia mag: 1 tojás = 1 evőkanál finomra őrölt chia mag +3 evőkanál víz

–                    banán: 1 tojás =1 banán

YouTube

 

Akkor most lássuk, hogy működik okoskodásunk a gyakorlatban.

biobolt.hu

Gyors köleses barackos süti

Hozzávalók:

1 bögre köles

fél bögre kókuszreszelék

fél bögre aranymazsola

fél bögre aszalt áfonya / vagy sárgabarack, eper, meggy/ 

 1 l forró víz (forró víz)

3 evőkanál kókuszzsír

fél kávéskanál őrölt fahéj

1 csipet őrölt szegfűszeg ízlés

1 evőkanál vaníliaeszencia

1 evőkanál méz

1 citrom vagy narancs reszelt héja

a kikenéshez: vaj

Elkészítés:

Mossuk meg a kölest. Egy tepsit kenjünk ki vajjal. Keverjük össze a hozzávalókat a vízen kívül, majd egyenletesen osszuk el a tepsiben, és öntsük rá a vizet.

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Addig süssük, amíg a köles fel nem szívja a vizet. Ha kihűl, szeletelhető.

 

Gluténmentes csokis

Hozzávalók:

26 dkg kukoricaliszt

1 dl olaj

2 evőkanál holland kakaópor

2 dl kókusz– vagy mandulatej

3 db tojás

2 teáskanál szódabikarbóna

3 evőkanál méz

Elkészítés:

A kukoricalisztet szitáljuk át, és keverjük össze a kakaóporral és a szódabikarbónával. A kókusztejet keverjük el a mézzel és az olajjal. Adjuk hozzá lisztes-kakaós keverékhez, és keverjük simára.

A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá idénygyümölcsöt is, ezt még a tepsiben elterített nyers tészta tetején osszuk el egyenletesen.

.

 

M.L.

Zabos almás pite

Hozzávalók:

80 dkg reszelt alma

10 dkg zabpehely

10 dkg zabkorpa

1 csomag sütőpor

2 db tojás

1 evőkanál vaníliaeszencia

2 dl kókusztej

2,5 dl joghurt (natúr)

1 kávéskanál őrölt fahéj

vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Kenjük ki a sütőt vajjal.

Tegyünk félre 2–2 dkg zabpelyhet és zabkorpát. A többit keverjük össze a sütőporral, és a felét terítsük szét a tepsi aljén.

A reszelt  almához adjuk hozzá a fahéjat és a vaníliát, és keverjük össze a 2–2 dkg zabkorpával és zabpehellyel. Terítsük rá a zabos rétegre, majd fedjük be a zabpehely és zabkorpa másik felével.

Keverjük simára a joghurtot, a tojást és kókusztejet, és egyenletesen elosztva öntsük a pite tetejére.

Tegyük 180 °C-os előmelegített sütőbe, és süssük kb. 35 percig. Hagyjuk kihűlni, mert csak úgy szeletelhető.

Bármilyen más töltelékkel is elkészíthető, mint a hagyományos piték – meggyesen, túrósan, barackosan is finom.

 

Szilvás-mákos

Hozzávalók:

10 dkg zabliszt

12 dkg mák

6 tojás

15 dkg natúr joghurt

1 dl kókuszolaj

30 dkg kimagozott szilva

1 teáskanál sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 teáskanál őrölt fahéj

10 dkg nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Keverjünk össze 8 dkg zablisztet 8 dkg nyírfacukorral, majd adjuk hozzá a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat, és 1 tk őrölt fahéjat. Adjuk hozzá a kókuszolajat, a joghurtot és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a masszához.

A maradék 2 dkg zablisztet és nyírfacukrot keverjük össze csipet őrölt szegfűszeggel és 1 tk őrölt fahéjjal, és forgassuk meg benne a szilvát.

A tésztát simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szilvát egyenletesen osszuk el a tetején.

Tegyük előmelegített 180 °C–os sütőbe, és süssük 40 percig.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!