szerző:
hvg.hu

A csaknem ötvenéves Sesame Street, vagyis Szezám utca alkotói az autista gyerekekre is gondoltak. Az amerikai bábsorozatba új szereplő érkezett, aki egy kicsit másképpen tesz ugyan mindent, de a többiek ettől még úgy fogadják el őt, ahogy van.

Julia egy kedves kislány, narancssárga haja van és játék nyuszija. És autista, de ettől még ugyanúgy szeretik őt a többiek. A Szezám utca új szereplője a digitális és nyomtatott könyvekben már benne van, képernyőre pedig áprilisban kerül az Egyesült Államokban – írja a BBC.

A koncepció szerint az új szereplő egyszerű nevet kapott, de a karakterének komoly üzenete van, és ezért lesz fontos helye a sorozatban. Christine Ferraro, a sorozat írója a CBS 60 Minutes című műsorában azt mondta: sokat gondolkodtak azon, hogyan jelenjen a sorozatban az autizmus, hogyan magyarázzák el ezt az állapotot a gyerekeknek, és a feladat egyáltalán nem könnyű.

Az első részben, amelyben Julia is szerepel, bemutatják neki Nagy Madarat. Julia azonban nem is figyel rá. Nagy Madár fel is veti, hogy „valószínűleg nem is szeret ő engem”, a többiek azonban elmagyarázzák: „ő egy kicsit másképpen csinálja a dolgokat”.

Julia később fel-alá ugrál, és kissé izgatottnak tűnik, a többiek azonban nem fordulnak el tőle, hanem kitalálnak egy olyan játékot, amelyben vele együtt tudnak ugrándozni.

A Szezám utca új szereplőjének bábját egy olyan bábszínész kapta, akinek autista a kisfia. Stacey Gordon is óriási feladatnak nevezte Julia karakterének megformálását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!