szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövidesen kiderül, ki lesz az idén a Borászok Borásza. Ezúttal kit tartanak a legjobbak a legjobbnak. A jelölésre ötven borász adta le szavazatát, amelynek alapján kialakult az ötfős döntős mezőny.

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik minden más, borászoknak szóló díjtól. Itt ugyanis nem hivatalos szervezetek, állami intézmények, felügyelőszervek tisztségviselői, képviselői szavaznak és/vagy döntenek, hanem a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat. A kiemelkedő presztízzsel bíró elismerés a legtöbb szavazatot kapott borászé lesz. A Borászok Borásza díjat a 2009-ben életre hozott Vinum Praemium Alapítvány felügyeli.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Prónay Bence már tavaly októberben felkérte az elmúlt évek Borászok Borászait, hogy állítsák össze 50 fős jelöltlistájukat. Akik ugyanis egyszer elnyerték ezt a díjat, örökös szavazati joggal rendelkeznek (mint ahogy a cím is örökös, s nem jelölhető többé az, aki már kiérdemelte egyszer). Ezt követően egy jelöltállító ülésen véglegesítették az ötvenfős listát, majd értesítették a jelölteket, felkérve őket, hogy szavazzanak. A szavazás kétfordulós, az elsőkörös voksok már beérkeztek, jelenleg a második forduló zajlik.

S az, hogy a szakma szerint ki lesz végül az idén a legjobb borász a Kárpát-medencében, majd április 28-án derül ki, egy díjátadó gála keretében. Íme a befutók:

©

A díjat idáig Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014), dr. Bussay László (posztumusz 2015) és Bacsó András (2016) vehette át.

A borászok 2012 óta egy civilt is díjaznak a magyar borért kifejtett tevékenységéért. Ez a Borászok Barátja cím, amelyet eddig dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (a díjátadó gála állandó háziasszonya, 2013), Mészáros Gabriella (2014), Alkonyi László (2015) és Gál Helga (2016) kapott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak