szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői azzal fenyegették meg Ukrajnát, hogy eltiltják az országot a további fesztiválokon való részvételtől, ha nem engedik meg fellépni a májusi kijevi döntőn az Oroszországot képviselő Julija Szamojlovát.

Néhány nappal ezelőtt Kijev azért mondott nemet a kerekesszékes orosz énekesnő indulására, mert a 27 éves Szamojlova 2015-ben fellépett a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette Ukrajna törvényeit. Bár a szervezők azt javasolták, hogy Szamojlova egy moszkvai élő kapcsolásban adja elő dalát, az oroszok közölték: nem fogadják el a javaslatot, és bojkottálják a kijevi döntőt. Az Eurovíziós Dalfesztivál főszervezője, Ingrid Deltrene levélben közölte Volodimir Grojszman ukrán miniszterelnökkel, hogy elfogadhatatlannak tartja az orosz induló kizárását. „Ha Kijev nem változtatja meg a Szamojlova három éves kitiltására vonatkozó döntését, azzal komolyan leronthatja Ukrajna nemzetközi megítélését, és az is előfordulhat, hogy Ukrajnát kizárják a nemzetközi dalfesztivál indulói közül. Egyre mérgesebbek leszünk a miatt, hogy az idei verseny az Oroszország és Ukrajna közötti vita egyik csatornájává válik” – áll a levélben.

©


Ukrajna gondjait tetézi, hogy a pénzügyekkel és a szervezéssel sincs minden rendben: a közelmúltban a szervező bizottság több tagja is lemondott, és egyelőre nem tudni, honnan szedi össze Kijev a rendezéshez szükséges euró milliókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat