szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fénykorában 6-7 millióan is kíváncsiak voltak a Szomszédok egy-egy epizódjára. A sorozat ma is népszerű.

A Szomszédok hivatalosan 1987. május 7-én indult, 13 év alatt összesen 331 fejezetet ért meg, az utolsó részt 1999. december 30-án vetítették.

Czető Bernát László dramaturg jött vissza azzal az ötlettel külföldről, hogy itthon is kellene egy ilyen jellegű sorozat, az alapötlet tehát az övé – mesélte a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban Horváth Ádám rendező. A tévé vezetői 1986-ban mondtak igent a tervekre, el is készült három forgatókönyv-változat. Itt került a képbe Horváth Ádám, aki a három forgatókönyvet rossz­nak ítélte, és inkább saját kezébe vette az ügyet. Onnantól ő írta a szövegkönyvet és rendezte az adásokat – idézi fel a Blikk.

A legenda szerint bizonyos elvtársaknál, állítólag többek között Grósz Károly pártfőtitkárnál kellett kijárni, hogy a stáb kaphasson egy egész emeletet a gazdagréti panelházban. A sorozat kezdetekor még fel sem épült teljesen a lakótelep. Először bérelt lakásokban forgattak, majd a budapesti pártbizottság és a tanács végül engedélyezte, hogy megvásároljanak négy lakást. Miután véget ért a sorozat, ezeket eladta a tévé, majd az egész házat lebontották – mesélte a helyszín kiválasztásáról Horváth Ádám a comment.com-nak.

Ezen az emeleten volt tehát a három család lakása, plusz a stáb pihenőszobája, ami időnként Etus műtermeként is működött.

Horváth Ádám elmesélte azt is: a szereplők foglalkozását annak alapján választotta ki, hogy kivel találkozik leggyakrabban az utca embere. A kereskedő például a vevőkkel, a taxisofőr az utassal, a mentős a sérültekkel, a tanár a ­diákokkal és a szülőkkel, a vendéglátós pedig a presszóba betérőkkel áll napi kapcsolatban. Ennek köszönhetően széles társadalmi körképet tudtak nyújtani, így gyakorlatilag mindenki azonosulhatott valakivel a sorozatból – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében