szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pilisi faluban emlékművet állítottak az állítólagos 56-os „Kesztölci Köztársaságnak”. A szalmatank most eltűnt.

„A tank megtette a kötelességét, a tank elment. Utoljára meglóbálta az ágyúját, elköszönt Kesztölctől. A bálákból alom lesz, a szalmatank már csak emlékezetünkben él, ahogy elődje, az a bizonyos 56-os honvédő tank” – írja a kesztolc.hu. A lap szerint a Kesztölci Borklub által emelt szalmatank őrizte a falu bejáratát, emlékeztetett az 56-os legendára, „a nagy időkre, amikor Kesztölc megmutatta a világnak, hogy a szabadság mindennél fontosabb”.

A településről élő legenda szerint 1956 októberének végén Kesztölc lakói összeültek a kocsmában, és megalapították a kesztölci köztársaságot. A helyi notabilitásokból kormányt választottak, amely a kocsmában tartotta az üléseket. Néhány liter borért vettek maguknak egy tankot, kiállították a faluba vezető útra, beleültettek néhány katonaviselt férfit, így a köztársaságnak már hadserege is volt. Az index.hu korábbi cikke szerint, mivel a falu rejtve volt a hatóság figyelő szemei elől, november negyedike után sem történt változás. A karhatalmisták csak valamikor később, december környékén mentek le Kesztölcre, ahol brutális módon számoltak le a helyiekkel.

Az írás azt is hozzáteszi, hogy ez a történet csak egy kedves legenda. Bár valóban bátran ellenálltak egészen decemberig a helyiek a kommunistáknak, és még egy tankjuk is volt, amit három katonaszökevény hagyott a falu közepén, a köztársaság csak az egykori párttitkár „találmánya” volt. Az viszont véres tény, hogy decemberig a falu még mindig fegyverben és sztrájkban állt, ekkor jelentek meg a karhatalmisták, és kezdetét vette a brutális megtorlás.

A szalmatank viszont valódi volt, de most vége. Ahogy a kesztolc.hu írja: „A tank beteljesítette a hivatását, itt volt az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, és a békét szolgálja. Mögötte a Lencsehegyi úton ott figyelmeztet továbbra is a közlekedési tábla, Tankkal behajtani tilos. Kesztölc külön köztársaság volt, és az is marad. Vidám, barátságos hely, finom borokkal, szép hegyekkel, ezeréves történelemmel, aminek része a szalmatank legendája.”

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!