szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megdöbbentően sok magyar pár küzd a meddőséggel. Egy meddőségi központ vezetője kérte Orbánt: ha valóban annyival több gyereket szeretnének 2030-ra, töröljék el azt a szabályt, amely korlátok közé szorítja, hogy hányan eshetnek teherbe évente tb-támogatott lombikbébimódszerrel.

Nyílt levelet írt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kaáli Központ nevű meddőségi központ vezetője, Kaáli Nagy Géza.

Azt írta, a gyermektelen párok "lelkesedéssel és reményteli várokozással fogadták" Lázár János bejelentését, amely szerint néhány héten belül "Ön közzétesz egy, a katasztrofális demográfiai helyzet javítását célzó intézkedéssorozatot". Lázár szavai szerint az újabb állami támogatásokra mind a gyermeket nevelő családok, mind a még csak gyermeket tervező párok számíthatnak – idézte fel a levélíró.

A születésszám elvárt növeléséről szóló kormányzati ötletekkel éppen ma foglalkozott részletes cikkében a hvg.hu.

A magyar nők gyermekvállalási kora az európai trendekhez hasonlóan kitolódott, és emiatt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg ott tartunk, hogy

a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd.

– folytatódott a levél. Nekik kizárólag orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető. Ez az arány Magyarországon csak négy százalékra tehető.

A 2030-ra tervezett, Orbán szavai szerint bátor célhoz (miszerint 30 ezerrel több gyereknek kell születnie) a meddőségi intézetek hathatósán hozzá tudnak járulni, sőt, figyelemmel az említett fertilitási jellemzőkre, közreműködésük elengedhetetlen – írta a meddőségi szakember. "Mint az élet olyan sok területén, itt is az anyagi erőforrások hiánya jelenti a legfőbb problémát." Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére

az OEP készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát.

"Ha a javasolt intézkedéseket akkor bevezették volna, ma hazánkban 10 000 gyermekkel több élne" - írta Kaáli Nagy Géza. Ezt az adatot a levél szerint Zombor Gábor államtitkár is megerősítette, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések továbbra is váratnak magukra.

A meddő párok gyermekhez jutásának a legfőbb akadálya az ún. teljesítményvolumen-korlát, amely megszabja és korlátok közé szorítja, hogy hányan eshetnek teherbe évente TB-támogatott lombikbébimódszerrel. "Meggyőződésem, hogy a Miniszterelnök úr számára elfogadhatatlan, hogy bárki is szándékosan csökkentse a születendő gyermekek számát" - írták Orbánnak. 

A miniszterelnököt a levélben arra kérték, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítményvolumen-korlátot a lombikbébi-kezeléseknél - ahogy az nyilvánvalóan a szülésekre sem vonatkozik. Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti kétezerről háromezer-ötszázra emelkedne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hercsel Adél Itthon

Jön a Nemzeti Spermabank? Az ombudsman miniszteri intézkedést kér

Az alapvető jogok biztosa úgy látja, az érintett párok, valamint az egyedülálló nők önrendelkezési jogával és a családalapítás szabadságával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy 2015 júniusa óta szünetelnek Magyarországon a donorhímivarsejtek segítségével történő reprodukciós eljárások. Székely László szerint súlyos mulasztás történt az Országos Tisztiorvosi Hivatal részéről, ezért kezdeményezte az illetékes miniszternél, hogy teremtse meg a donorspermiummal végzett reprodukciós eljárások elvégzésének a feltételeit. Az ombudsman szerint az önmagában nem lenne baj, ha csak hazai donorok adhatnának spermát, az azonban igen, ha senki nem adhat – és a hivatali beavatkozás után most itt tartunk.

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata