szerző:
Király Bernadett

Tánc- és úszótábor? Ugyan! Az idei menőség a programozás és a katonai kiképzés, miközben hódítanak a térerő- és kütyümentes nomád táborok is. Ha kell, akár százezrekért.

Június 19-től nyári szünet, de már jóval korábban megkezdődik a sakkozás: mi legyen a gyerekkel a nyáron? Szerencse, ha van bevethető nagyszülő vagy össze tudnak fogni a szülők és bevállalni több iskolást egy-egy hétre. Rendszerint a helyi önkormányzatok is szerveznek napközis tábort – ez azonban anyagi helyzetüktől függően lehet, hogy csak egyszerű gyerekmegőrző az iskolaudvaron. A táborok viszont szervezett szabadidős elfoglaltságot kínálnak, ha kell, akár tanulnak is a gyerekkel, ha a szülő is úgy akarja.

A nem éles fegyver és a fegyelem

A Táborfigyelő.hu oldalán hatszáz jelentkezést vizsgáltak meg, ez alapján idén a kalandtáborok, majd a sporttáborok bizonyulnak a legnépszerűbbnek. A harmadik helyre az újdonságnak számító katonai és lövésztáborok kerültek. Egy bakonyszentlászlói vadásztáborban például a nyomkereséssel és túlélőtechnikákkal is ismerkednek a nyolc év felettiek. És van valódi katonai tábor is, ahol az éjszakai őrszolgálat és a 24 órás misszió is a program része – igaz, ezt csak 10 év felettieknek ajánlják.

©

„A gyerekek közül sokan játszanak lövöldözős videojátékokkal, látnak ilyen jellegű filmeket, és szeretnék ezt a valóságban is kipróbálni” – mondta a hvg.hu-nak Tóth Béla. A Táborfigyelő.hu ügyvezetője hozzátette, a katonai táborokban a nem éles lőfegyverek – például az air soft- és paintball-fegyverek – használata mellett térképészeti, harcászati ismereteket is szereznek, valamint a katonai élet rendjével és fegyelmével is megismerkednek a gyerekek. Ez lehet az oka annak, hogy a szülők is támogatják a gyerekeik részvételét az ilyen jellegű táborokban.

Négy gyerek háromféle táborban

A tízhetes vakációt táborokkal, családi nyaralással és rokoni segítséggel állítja össze egy budapesti négygyerekes család.

„Három hetet csak nagyszülői segítséggel tudunk megoldani, pedig ott is vannak lehetetlennek tűnő helyzetek: édesanyámnak öt család 12 unokájának a kéréseit kell folyamatosan összehangolnia” – mondta a négy lányt nevelő Tünde. Ők három hétre szerveztek táborokat a nagyobbaknak, míg a legkisebb gyermek a bölcsiben lesz – azt ugyanis csak egy hónapra zárják be.

„A zenei iskolába járó nagyobb lányoknak van egy hét kötelező kórustábor, addig a kicsikre a nagymama vigyáz. Egy másik zenei táborba a 7, a 10 és a 12 éves lányok mennek – a nagyobbak már tavaly is nagyon élvezték ezt, hiszen a tábor végére betanultak egy musicalt, amit a zárónapon elő is adtak” – sorolta Tünde a nyári elfoglaltságokat.

Nomád életérzés mobil nélkül

Főzőtábor, görkorcsolya tábor, horgásztábor – tényleg úgy tűnik, nincs olyan felmerülő igény, amit a táborszervezők ne próbálnának kielégíteni. Az egyik kedvencünk a cash flow-tábor: A Balaton mellett, egy több napon át tartó szimulációs játék segítségével nevelik a gyerekeket pénzügyi tudatosságra, öt napon át 90 ezer forintért. De van ötnapos kamionos tábor is, sőt értelmi fogyatékosoknak is szerveznek például íjásztábort.

Egyre több a hagyományos táborhangulatot ígérő ottalvós tábor is. Azaz nincs térerő, nincs mobil, van ellenben csapatjáték, általában egy történettel átszőve. Számtalan lovastábort is kínálnak a nyárra, akár vándortábor formában is, ahol a szálláshelyeket természetesen lovon közelítik meg a gyerekek.

©

Számítanak a külföldön élő magyarok gyerekeire

A táboros adatbázisban a nyelvi táborok között új elem a magyar nyelvi tábor – ezt elsősorban külföldön született magyar gyerekeknek szánják, vagy itt élő külföldieknek. A rengeteg hazai nyelvi tábor mellett olyanok is vannak, amelyek Olaszországban, Bécsben vagy éppen Nagy-Britanniában ígérik a nyelvtudás tökéletesítését.

A nyelvtanítás mellett a magyar népi hagyományokat is megismertetik a táborozókkal Visegrádon, ahová nem Magyarországon élő magyar és vegyes kultúrájú családok gyerekeit is várják. Itt egyúttal saját magyarságtudatukról is elgondolkodhatnak a táborozók, mindezt az utolsó napon a családtagok bevonásával. A magyar rejtélyek nyomában tábort 7-14 éveseknek ajánlják, és 90 ezer forintot kérnek az öt éjszakáért.

Ott alvás: csak ha a gyerek is érett rá!

Napközis táborokból is széles a kínálat a Tüskevártól az Indiana Jones régészeti táboron át a pályaorientációs segítséget kínálókig. Ezek az ára általában alacsonyabb, mint a bentlakásosoké, van, ahol már napi 2500 forinttól is kínálnak elfoglaltságot a gyereknek.

A táborok fő korosztálya egyébként az alsó tagozatosok iskolások és ez az a korosztály, ahol már felmerül az ott alvás kérdése is. És bár a táborkereső oldalakon minden tábornak meg kell adnia, milyen korosztálynak szánja azt, Tóth Béla azt javasolja, ne a gyerek kora alapján döntsenek a szülők, hanem az érettségét vegyék figyelembe a választáskor.

©

„Van olyan hétéves kisfiú, aki már tavaly is ottalvós táborban vakációzott, és idén is ezt választották, míg egy tizenkét éves kislány inkább otthon aludna, emiatt napközis táborokban nyaral évek óta – mondta a szakember, hozzátéve, hogy attól, hogy a szülő vágyik arra, hogy a gyereke önállóbb legyen, tudnia kell, ha még nem az. – De a mi saját féltésünk se szabjon gátat, ha a poronty ottalvós táborba menne!”

„A tíz év felettieket engedjük hosszú és ottalvós táborba” – jelentette ki Tünde, így tőlük idén ketten is mennek a plébánia 6 napos hittanos táborába.

Munkahelyi napközis tábor – a megmentő

A táboroztatók között nagy a verseny a gyerekekért, és ez az elmúlt években azt eredményezte, hogy az árak nem vagy alig emelkedtek, míg a szolgáltatások minősége javult – azaz egyre több és jobb programot építettek be a táborhetekbe. A Táborfigyelő vezetője szerint ez az év lett a fordulópont, amikor a szervezők már nem tudták tartani a korábbi árakat, így idén átlagosan 20 százalékkal drágábban kínálják a kikapcsolódást. Egyes vakációs üdüléseknél pedig a 30 százalékot is elérheti az emelés.

„Eddig a legdrágább táborunk a napközis lovastábor volt, fejenként 30 ezerért. A gyerekek nagyon élvezték, csak nehéz volt a szervezés: minden reggel messze kellett vinni őket és 4 óra körül értük menni” – mondta Tünde. Hozzátette, hogy idén nem mennek sem lovas, sem úszótáborba a gyerekek. „Helyette kipróbáljuk a munkahelyem, az Emmi nyári napközis táborát, sokkal olcsóbb és érdekes programok lesznek.”

Kérdezzünk rá a szervezőre és a pedagógusok tapasztalatára

A tavalyi táborszezonban nagy port vert fel, amikor egy szervező csillebérci és soproni gyerektáborokat kínált, mellette pedig az ELTE hallgatóinak szervezett külföldi szakmai gyakorlatot. Sokan befizették a 8-30 ezer forintos díjakat, a tábort pedig végül meg sem tartották. Az ehhez hasonló ráfizetéseket leginkább úgy lehet elkerülni, ha kötünk valamilyen megállapodást a szervezővel. A dokumentumból legyen mindig jól kivehető a szervező kiléte – és a szervező legyen mindig jogi személy, így probléma esetén felelősségre lehet vonni.

Tóth Béla azt is elmondta, a jelentkezési lapon fel kell tüntetni a tábor programját, vagy legalább annak vázát, és célszerű rákérdezni egy alternatív programra is. Például, hogy mit csinálnak a gyerekek, ha egy vizes tábor esetén egész héten esik az eső.

Arról is érdeklődjenek a szülők, hogy hány gyerekenként van egy felügyelő pedagógus és azoknak milyen végzettségük, táboros tapasztalatuk van. Ezen felül érdemes rákérdezni, hogy honnan hozzák a gyermekek ételét, és a szállító cég jogosult-e gyermekétkeztetésre.

„Ha a szervező bármely fenti kérdés esetén nem válaszol, vagy nem megnyugtató információkat kapunk, célszerű kerülni az adott tábort és szervezőt” – mondta Tóth Béla.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török-amerikai tárgyalás

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török-amerikai tárgyalás

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál