szerző:
Király Bernadett
Tetszett a cikk?

Tánc- és úszótábor? Ugyan! Az idei menőség a programozás és a katonai kiképzés, miközben hódítanak a térerő- és kütyümentes nomád táborok is. Ha kell, akár százezrekért.

Június 19-től nyári szünet, de már jóval korábban megkezdődik a sakkozás: mi legyen a gyerekkel a nyáron? Szerencse, ha van bevethető nagyszülő vagy össze tudnak fogni a szülők és bevállalni több iskolást egy-egy hétre. Rendszerint a helyi önkormányzatok is szerveznek napközis tábort – ez azonban anyagi helyzetüktől függően lehet, hogy csak egyszerű gyerekmegőrző az iskolaudvaron. A táborok viszont szervezett szabadidős elfoglaltságot kínálnak, ha kell, akár tanulnak is a gyerekkel, ha a szülő is úgy akarja.

A nem éles fegyver és a fegyelem

A Táborfigyelő.hu oldalán hatszáz jelentkezést vizsgáltak meg, ez alapján idén a kalandtáborok, majd a sporttáborok bizonyulnak a legnépszerűbbnek. A harmadik helyre az újdonságnak számító katonai és lövésztáborok kerültek. Egy bakonyszentlászlói vadásztáborban például a nyomkereséssel és túlélőtechnikákkal is ismerkednek a nyolc év felettiek. És van valódi katonai tábor is, ahol az éjszakai őrszolgálat és a 24 órás misszió is a program része – igaz, ezt csak 10 év felettieknek ajánlják.

©

„A gyerekek közül sokan játszanak lövöldözős videojátékokkal, látnak ilyen jellegű filmeket, és szeretnék ezt a valóságban is kipróbálni” – mondta a hvg.hu-nak Tóth Béla. A Táborfigyelő.hu ügyvezetője hozzátette, a katonai táborokban a nem éles lőfegyverek – például az air soft- és paintball-fegyverek – használata mellett térképészeti, harcászati ismereteket is szereznek, valamint a katonai élet rendjével és fegyelmével is megismerkednek a gyerekek. Ez lehet az oka annak, hogy a szülők is támogatják a gyerekeik részvételét az ilyen jellegű táborokban.

Négy gyerek háromféle táborban

A tízhetes vakációt táborokkal, családi nyaralással és rokoni segítséggel állítja össze egy budapesti négygyerekes család.

„Három hetet csak nagyszülői segítséggel tudunk megoldani, pedig ott is vannak lehetetlennek tűnő helyzetek: édesanyámnak öt család 12 unokájának a kéréseit kell folyamatosan összehangolnia” – mondta a négy lányt nevelő Tünde. Ők három hétre szerveztek táborokat a nagyobbaknak, míg a legkisebb gyermek a bölcsiben lesz – azt ugyanis csak egy hónapra zárják be.

„A zenei iskolába járó nagyobb lányoknak van egy hét kötelező kórustábor, addig a kicsikre a nagymama vigyáz. Egy másik zenei táborba a 7, a 10 és a 12 éves lányok mennek – a nagyobbak már tavaly is nagyon élvezték ezt, hiszen a tábor végére betanultak egy musicalt, amit a zárónapon elő is adtak” – sorolta Tünde a nyári elfoglaltságokat.

Nomád életérzés mobil nélkül

Főzőtábor, görkorcsolya tábor, horgásztábor – tényleg úgy tűnik, nincs olyan felmerülő igény, amit a táborszervezők ne próbálnának kielégíteni. Az egyik kedvencünk a cash flow-tábor: A Balaton mellett, egy több napon át tartó szimulációs játék segítségével nevelik a gyerekeket pénzügyi tudatosságra, öt napon át 90 ezer forintért. De van ötnapos kamionos tábor is, sőt értelmi fogyatékosoknak is szerveznek például íjásztábort.

Egyre több a hagyományos táborhangulatot ígérő ottalvós tábor is. Azaz nincs térerő, nincs mobil, van ellenben csapatjáték, általában egy történettel átszőve. Számtalan lovastábort is kínálnak a nyárra, akár vándortábor formában is, ahol a szálláshelyeket természetesen lovon közelítik meg a gyerekek.

©

Számítanak a külföldön élő magyarok gyerekeire

A táboros adatbázisban a nyelvi táborok között új elem a magyar nyelvi tábor – ezt elsősorban külföldön született magyar gyerekeknek szánják, vagy itt élő külföldieknek. A rengeteg hazai nyelvi tábor mellett olyanok is vannak, amelyek Olaszországban, Bécsben vagy éppen Nagy-Britanniában ígérik a nyelvtudás tökéletesítését.

A nyelvtanítás mellett a magyar népi hagyományokat is megismertetik a táborozókkal Visegrádon, ahová nem Magyarországon élő magyar és vegyes kultúrájú családok gyerekeit is várják. Itt egyúttal saját magyarságtudatukról is elgondolkodhatnak a táborozók, mindezt az utolsó napon a családtagok bevonásával. A magyar rejtélyek nyomában tábort 7-14 éveseknek ajánlják, és 90 ezer forintot kérnek az öt éjszakáért.

Ott alvás: csak ha a gyerek is érett rá!

Napközis táborokból is széles a kínálat a Tüskevártól az Indiana Jones régészeti táboron át a pályaorientációs segítséget kínálókig. Ezek az ára általában alacsonyabb, mint a bentlakásosoké, van, ahol már napi 2500 forinttól is kínálnak elfoglaltságot a gyereknek.

A táborok fő korosztálya egyébként az alsó tagozatosok iskolások és ez az a korosztály, ahol már felmerül az ott alvás kérdése is. És bár a táborkereső oldalakon minden tábornak meg kell adnia, milyen korosztálynak szánja azt, Tóth Béla azt javasolja, ne a gyerek kora alapján döntsenek a szülők, hanem az érettségét vegyék figyelembe a választáskor.

©

„Van olyan hétéves kisfiú, aki már tavaly is ottalvós táborban vakációzott, és idén is ezt választották, míg egy tizenkét éves kislány inkább otthon aludna, emiatt napközis táborokban nyaral évek óta – mondta a szakember, hozzátéve, hogy attól, hogy a szülő vágyik arra, hogy a gyereke önállóbb legyen, tudnia kell, ha még nem az. – De a mi saját féltésünk se szabjon gátat, ha a poronty ottalvós táborba menne!”

„A tíz év felettieket engedjük hosszú és ottalvós táborba” – jelentette ki Tünde, így tőlük idén ketten is mennek a plébánia 6 napos hittanos táborába.

Munkahelyi napközis tábor – a megmentő

A táboroztatók között nagy a verseny a gyerekekért, és ez az elmúlt években azt eredményezte, hogy az árak nem vagy alig emelkedtek, míg a szolgáltatások minősége javult – azaz egyre több és jobb programot építettek be a táborhetekbe. A Táborfigyelő vezetője szerint ez az év lett a fordulópont, amikor a szervezők már nem tudták tartani a korábbi árakat, így idén átlagosan 20 százalékkal drágábban kínálják a kikapcsolódást. Egyes vakációs üdüléseknél pedig a 30 százalékot is elérheti az emelés.

„Eddig a legdrágább táborunk a napközis lovastábor volt, fejenként 30 ezerért. A gyerekek nagyon élvezték, csak nehéz volt a szervezés: minden reggel messze kellett vinni őket és 4 óra körül értük menni” – mondta Tünde. Hozzátette, hogy idén nem mennek sem lovas, sem úszótáborba a gyerekek. „Helyette kipróbáljuk a munkahelyem, az Emmi nyári napközis táborát, sokkal olcsóbb és érdekes programok lesznek.”

Kérdezzünk rá a szervezőre és a pedagógusok tapasztalatára

A tavalyi táborszezonban nagy port vert fel, amikor egy szervező csillebérci és soproni gyerektáborokat kínált, mellette pedig az ELTE hallgatóinak szervezett külföldi szakmai gyakorlatot. Sokan befizették a 8-30 ezer forintos díjakat, a tábort pedig végül meg sem tartották. Az ehhez hasonló ráfizetéseket leginkább úgy lehet elkerülni, ha kötünk valamilyen megállapodást a szervezővel. A dokumentumból legyen mindig jól kivehető a szervező kiléte – és a szervező legyen mindig jogi személy, így probléma esetén felelősségre lehet vonni.

Tóth Béla azt is elmondta, a jelentkezési lapon fel kell tüntetni a tábor programját, vagy legalább annak vázát, és célszerű rákérdezni egy alternatív programra is. Például, hogy mit csinálnak a gyerekek, ha egy vizes tábor esetén egész héten esik az eső.

Arról is érdeklődjenek a szülők, hogy hány gyerekenként van egy felügyelő pedagógus és azoknak milyen végzettségük, táboros tapasztalatuk van. Ezen felül érdemes rákérdezni, hogy honnan hozzák a gyermekek ételét, és a szállító cég jogosult-e gyermekétkeztetésre.

„Ha a szervező bármely fenti kérdés esetén nem válaszol, vagy nem megnyugtató információkat kapunk, célszerű kerülni az adott tábort és szervezőt” – mondta Tóth Béla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe