szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatosan nő az áldozatok száma, a legtöbb beteg épp egy Magyarországgal szomszédos megyében van. A román illetékesek a magyar szakértő szerint nem tesznek eleget a járvány megfékezéséért.

Az április végéig 23 életet követelt a Romániában tomboló kanyarójárvány, közülük 22 gyerekét. Május harmadik hetére még tovább, 27-re nőtt a halálos áldozatok száma, s a betegség megjelenése, tavaly február óta a hivatalos adatok szerint csaknem 6400-an fertőződtek meg, a betegek zöme 1-4 éves. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet védőoltási tanácsadója szerint azonban ez a szám jóval magasabb lehet, ugyanis a betegség halálozási aránya egy ezrelék.

Mészner Zsófia nem tudja, mire várnak a román illetékesek: az országban a 9-11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. Pedig a kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú – 92-95%-os – átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis a járvány megfékezéséhez.

A gyermekinfektológus szerint a járvány várhatóan tovább terjed. A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért a ránk nehezedő nyomás is nő. 1991-től átlagosan 15 alatt volt a hazai kanyarósok száma (behurcolt esetekből), de idén már áprilisra elértük ezt a számot a román határ mellett.

A védőoltásokkal megelőzhető betegségekről április végén a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar Mikrobiológiai Társaság április végén közös tudományos ülést is szervezett, amelyen Mészner Zsófia "Kötelező védőoltások visszautasítása – mi történik, ha nincs elég gyerek beoltva?" címmel tartott előadást.

A szakember úgy látja, sok ország irigyli Magyarországot a jelenlegi oltási helyzetéért: 11 védőoltás van gyerekeknek – ezek egy része választható –, plusz a HPV-gyermekoltás. Mindezek a legjobb minőségben érhetők el. Ezzel szemben Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről – sorolta a problémákat Mészner, hozzátéve, hogy a felnövekvő fiatal szülők kis rétege itthon is kényszerként éli meg a kötelező védőoltásokat.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, és becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a világon kanyaró elleni védőoltással, ez az egyik legsikeresebb vakcina. Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban, vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek, csecsemőkorban és 11 évesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata