szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly mérnöki munka volt megtervezni a 196 méteres torony díszkivilágítását, amelyet nem lehetett volna csak alulról érkező fényekkel megoldani.

Megszerezte a bama.hu a pécsi tévétorony díszkivilágításának látványtervét. A lap szerint akár fél évet is várni kell még arra, hogy elkészüljön az új fényvezérlés.

A 196 méter magas torony több helyi vállalkozás és világcég összefogásának köszönhetően kap új díszkivilágítást. A rendszer megtervezése azért sem volt egyszerű, mert alulról nem lehet minden elemet fénnyel ellátni a kiálló részek, így az étterem- és kilátószint miatt.

A díszvilágítás két részből áll majd. A torony törzsét 6 méter magas oszlopra szerelt reflektorok világítják majd meg, ezek nagyjából 72 méteres magasságig, a kiálló szintekig biztosítanak fényt. Az étterem- és kilátószintek felett ugyanilyen fényvetőkkel szintén körülbelül 70 méteres szakaszt boríthat be fény.

A korszerű, energiatakarékos és változtatható színű LED-es világítórendszert a torony központi részére, a 26 méter átmérőjű étterem-kilátószintre, illetve a távközlési feladatokat ellátó szintre építik ki.

Az ígéretek szerint a fények nem zavarják majd a Misinától északra fekvő természetvédelmi terület élővilágát. A fényszennyezés minimalizáslása érdekében pontosan irányított fényekkel dolgoznak és a torony északi negyedén egyáltalán nem lesz díszkivilágítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma