szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a legnagyobb nemzetközi borverseny, amelyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett. A londoni zsűrizésben 219 nemzetközi szakértő vett részt. Az ízlésük kiváló, hiszen egy magyar pezsgő is kiérdemelte a rangos platina minősítést.

A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjével tűnt ki a mezőnyből, 95 ponttal. Ezzel bekerült a kategória legjobbjai közé, és az újabb fordulón kiérdemelte a Platinum – Best Hungarian Sparkling díjat. A 2004 óta megrendezett verseny történetében először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést magyar száraz pezsgő. A Brut Classic tradicionális módon készül, alapja furmint, némi chardonnay-val kiegészítve, minimum 22 hónapig seprőn érlelve. A DWWA értékelés kiemelte kivételes élénkségét, hosszan tartó utóízét, finom habzását és aromáit.

„A kezdetektől azon dolgozik a csapat, hogy nemzetközi mezőnyben mérve is meggyőző szintre léphessünk pezsgőkészítésben. Ez a pontszám és a platinaérem azért különleges számunkra, mert először sikerült somlói pezsgővel olyan kóstolási élményt adnunk a zsűrinek, mint a borok között Tokaj legjobbjai” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

Kreinbacher

 Hogy milyen rangos mezőnybe került a magyar bubis, azt érzékeltetheti, hogy például a Piper-Heidsieck, amely eddigi eredményei alapján a legtöbbet díjazott champagne-ház, ezúttal az Essentiel Cuvée Brut champagne-ért kapott platinaérmet.

Nem mellesleg a versenyen a Kreinbacher Birtok két bora is bronzérmet kapott: 88 ponttal az Öreg Tőkék Bora a 2015-ös évjáratból és 87 ponttal a Furmint 2015. Így Tokaj és Badacsony mellett Somló is felíratkozott az éremtáblázatra. Tokaj három platinaérmet nyert el a világversenyen; a legjobb hazai száraz fehérbor a Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintja lett, a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott. A tíz hazai aranyérmes közül nyolc szintén tokaji siker, kettő pedig a badacsonyi Villa Sandahl borainak szól.

Amit a versenyről tudni érdemes

A versenyt 2004-ben rendezték meg először, a mezőny évről évre nő, 2017-ben rekord számú bort és pezsgőt zsűriztek a borvilág legnagyobb és egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésén. Április végén több mint kétszáz szakértő gyűlt össze Londonban, köztük 65 Master of Wine és 20 Master Sommelier (a hivatalos eredménylistát általában hetekkel később hozzák nyilvánosságra). A díj társalapítója, Steven Spurrier idén átadta a zsűrielnök címet, a posztot három szakértő megosztva töltötte be: Sarah Jane Evans MW, Michael Hill Smith MW és Gerard Basset MS MW. A kóstolás vakon, borvidékenként és stílusonként történt, a szakértők pontjait összehasonlítva döntöttek az érmekről.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!