szerző:
MTI

A hatóságok jutalmat osztanak a megölt patkányokért. A hírek szerint több ezer rágcsálót pusztítottak már el.

Patkányok ezrei lepték el a délnyugat-mianmari Haingji sziget falvait. Sokan természeti csapás előjelét látják az invázióban, attól félnek, vihar, áradás vagy földrengés jön nem sokára.

Az Iravádi folyó deltájában fekvő sziget hatóságai pénzjutalmat ajánlottak fel az ott élőknek a rágcsálók megöléséért. Az invázió kezdete óta 4000 patkányt öltek meg a falusiak – tudósít az AFP hírügynökség.

Japán kutatók kimutatták korábban, hogy az egerek és a patkányok érzékenyek az olyan elektromágneses hullámokra, mint amilyenekhez hasonlók az erős földrengéseket előzik meg. Az egykori Burmában ugyanakkor az elmúlt napokban nem észleltek semmiféle szeizmikus tevékenységet.

A falusiak botokkal, kövekkel, csúzlival vadásznak a patkányokra. A közösségi médiában fotók láthatók arról, amint az emberek kupacokban halmozzák fel a kiirtott rágcsálók tetemeit.

A tetemek egy részét laboratóriumokba küldték vizsgálatra. Azt nézik meg, nem hordoznak-e az állatok valamilyen fertőző betegséget.

A patkányinvázió ismert jelenség Mianmar más térségeiben is. Az északnyugati Csin tartományban például mindig előbújnak, amikor gyümölcsöt hoz a bambusz, ami körülbelül ötvenévenként fordul elő. A legutóbbi, 2008-as invázió idején a térséget elözönlő rágcsálók minden más termést is elpusztítottak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát