szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Most már hivatalosan is létezik nagybetűként a "scharfes S".

A sokat vitatott német helyesírási reform után 21 évvel ismét megújították néhány helyen a hivatalos szabályzatot: a mannheimi Német Helyesírási Tanács döntése szerint hivatalosan is létezik nagybetűként az úgynevezett "scharfes S", más néven az eszcet.

Az új nagybetű alakja a kis "ß" és a nagy "B" betű formájának ötvözete.

Ennek elsősorban az útlevelekben és igazolványokban, a tulajdonnevek helyesírásánál van jelentősége, ahol nagybetűkkel kell leírni a neveket - közölte csütörtökön a testület. A nevek nyomtatott nagybetűvel írt változatában az eddigi helyesírási szabályzat szerint két S-re változott az eszcet, így nem lehetett tudni, hogy "normál", kisbetűs változatban például Großmann-nak vagy Grossmann-nak írja-e valaki a nevét.

Hivatalosan elfogadhatóként rögzítették továbbá melléknevek nagybetűvel írását például olyan állandósult szókapcsolatoknál, mint a Goldene Hochzeit (aranylakodalom) vagy a Neues Jahr (újév). Döntöttek egymás mellett létező szóalakváltozatok eltörléséről is: mostantól például nem helyes a Grislibär, csak a Grizzlybär, sem a Wandalismus, csak a Vandalismus.

A legutóbb, 1996-ban végrehajtott német helyesírási reform heves vitákat okozott. Éveken át folytak a viták arról, hogy mi a helyes változat: Delphin vagy Delfin, Fuss vagy Fuß, Schifffahrt vagy Schiffahrt. A létrehozott helyesírási tanács feladata volt a kompromisszumos megoldások keresése és a "nyelvi béke" visszaállítása.

Helyesírás kérdésében 2004 óta a tanács a mérvadó hatóság. A tanácsnak van németországi, osztrák, svájci, lichtensteini, dél-tiroli és belgiumi tagja is.

A németországi kultuszminiszteri konferencia és a többi ország állami hivatalai elismerték a tanács által meghozott új változtatásokat, ezzel érvényesítették őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán