szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Enni adni és enni kapni: tulajdonképpen ilyen egyszerű az élelmiszergyűjtő doboz koncepciója.

Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy a lakóházakhoz tartozó pázsiton miniatűr könyvtárak is találhatóak, a polcon lévő könyveket pedig szabadon el lehet vinni onnan. Roman Espinoza most mini élelmiszerbankot rakott saját kertjébe, hogy a watertowni lakosok is megmutathassák nagylelkűségüket. A koncepció egyszerű. A doboz egy apró kamra, bárki beteheti oda az otthoni felesleget, illetve bárki elvehet belőle bármit, ha szüksége van rá.

A dobozon nincsen zár, 0-24 óráig mindenki számára elérhető.

Espinozának, a 46 éves veteránnak onnan jött az ötlet, hogy korábban egy helyi egyetemen tanított, és megdöbbenve tapasztalta, hogy az iskola külön kamrát tart fent a rászoruló diákok számára. "Azt gondoltam, te jó ég, azok az emberek, akik itt töltik az idejüket, nem tudnak minden nap enni." Nem sokkal később saját udvarára is kihelyezte a dobozt. Az első néhány csomag élelmiszert ő rakta be, de később már nem kellett feltöltenie a polcot.

"A doboz a közösséget szolgálja, és a közösség is tartja fenn" – mondta a férfi a CNN-nek, de hozzáfűzte azt is, hogy igyekeznek mást is belerakni a dobozba, például fogkrémet, fogkeféket, szappant és sampont. Espinoza szerint az emberek zavarba jönnek, amikor napközben használják a dobozt, de az ötlet nagy sikert aratott a szomszédságon belül. "Kis szerencsével lesz még néhány doboz a környéken, a közösségünk pedig egyre nagylelkűbbé és támogatóbbá válik."

 

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!