Windisch Judit
Windisch Judit

A vasárnap véget ért FINA világbajnokság után újabb vizes sportesemény következik Budapesten: indul a masters vizes vb, a helyszín a Városligeti tó. A magyar szinkronúszó vegyespáros tagjaival, Radványi Dórával és Goschy Miklóssal, valamint edzőjükkel, Szőke Zsuzsannával beszélgettünk.

„Megpróbálok majd nem elájulni, még soha nem volt ilyen kaliberű fellépésem” – mondja a 32 éves Goschy Miklós, az első magyar férfi szinkronúszó, aki vegyes párosban indul a most rajtoló Masters világbajnokságon (vizes vb-n sem indult még soha magyar férfi szinkronúszó).

Gyerekkorában úszóként versenyzett - 1998-ban 100 mellen ifjúsági országos harmadik lett -, utána az Eurogames nevű nemzetközi versenyeken szerepelt, szinkronúszóként viszont még csak a monori Delfin kupán, illetve Magyar Kupán és Hungarian Open szinkronúszóversenyen vett részt. Általában egyedüli indulóként, vegyes párosban. A vb-n azért más lesz a helyzet, van pár nagyon erős egység.

©

Miklós 4 éve kezdett szinkronúszni, „rekreációs céllal”. Azt mondja, a víztől nem akart elszakadni, de a 3-4 kilométerek leúszása már nem motiválta, mást keresett. A szinkronúszó szövetséggel kapcsolatban volt, így ismerte meg Szőke Zsuzsát, a SYNUS SC vezetőjét, aki rávette, hogy próbálja ki ezt a sportot. Zsuzsa már az edzője, két kollégájával Madarász Fruzsinával és Simon Bernadettel készíti fel a csapatot a versenyre.

„Először még kihívás volt, de mára céllá vált a szinkronúszás, látok benne potenciált, szeretném kiaknázni a lehetőségeket”

– mondja Miklós.

Egyszer sértegette csak egy apuka egy versenyen azzal, hogy férfi mit keres ebben a sportágban, de olyan hirtelen történt, hogy fel sem fogta. A családja és barátai büszkék rá, amiért ezt választotta, „ha volt is bármi kétségem, az legfeljebb a saját teljesítményem miatt volt.” A spárgája például még nem tökéletes.

Társa, a 29 éves Radványi Dóra viszont 12 éves kora óta szinkronúszik, csapatban felnőtt Európa bajnoki 9., egyéniben 11. helyezést ért el. Az utóbbi két évet kihagyta: „annyira besokalltam, hogy a medence közelébe se akartam menni”. Ő is másra vágyott, az új kihívás, ami visszahozta a medencébe, a vegyes páros lett. De ha már belevágott, egyéniben is elindul a masters vb-n.

„A vegyes párosnak rengeteg pozitív oldala van, negatív egy sincs” – mondja nevetve. Lányok esetében ugyanis hiába vannak ketten vagy többen a vízben, olyan, mintha egyedül úszna.

„Mindenki csinálja a koreográfiát, észre sem veszed, hogy ott a másik.”

Egy vegyes párosnál viszont a férfi-női szerepekkel is lehet játszani, figyelni kell az emeléseknél, és olyan elemek is bejöttek, amikkel korábban nem találkozott.

Dóra és Miklós szerint sem furcsa, maximum szokatlan, hogy egy női láb mellett egy férfié is megjelenik a víz fölött.

©
Mi az a masters-vb?

A masters kifejezés ugyanazt takarja, amit korábban senior néven ismertünk, vagyis az idősebb, már nem profi sportemberek versenyét. A FINA első masters-vb-jét 1986-ban rendezték, akkor még csak úszóknak, de a következő világbajnokságon már a pólósok és a műugrók is indultak, 1990-től pedig az összes szakág képviselői ott vannak a versenyeken. Még hogy ott vannak, hiszen sokkal a masters-vb-ken sokkal többen indulnak, mint a vizes vb-ken. Utóbbin kb. ezren, a mastersen jó tízszer annyian vesznek részt.

   A masters-viadalokon csak alsó korhatár van: az úszóknál már 25 évesen át lehet nyergelni az „öregfiúk” közé, összesen 14 korcsoport van, amelyben versenyeznek. A ma élő legidősebb masters-úszó, a kanadai Jaring Timmermann – aki 78 évesen kezdett úszni - például már belépett a 105-109-es korcsoportba, de előtte még átírta a 100-104 évesek világrekordlistáját 50 és 100 háton, illetve 50 és 100 gyorson.

   A masters-résztvevők számára legalább annyira fontos a mindenkori vb-helyszín megismerése, a városnézés, mint maga a versengés, a szervezők pedig gondoskodnak arról, hogy igényeiket kielégítsék.

„A fiúk lába is tud olyan szép lenni, mint egy balett-táncosé” – mondja Szőke Zsuzsanna edző, aki szerint a nehézségek ellenére – például hogy a fiúk nem olyan lazák, mint a lányok – van a műfajban perspektíva. A fiúk táncpartnerek, de ott az erejük is, így sokkal többféle koreográfiát lehet megvalósítani, Shakespeare-től a tangóig minden belefér. Ők a hosszú programra a Moulin Rouge Roxanne-jával készülnek. Kazanyban – az első vb-n, ahol megjelent a mix szinkronúszás -, volt már tangózenére vegyes páros kűr, de a SYNUS csapata más felfogásban dolgozza ezt fel.

„Nincs annyira erős technikánk, de van egy Radványi Dóránk, aki őstehetség, olyan a mozgáskultúrája, amit nem lehet tanítani” – mondja Zsuzsanna. A lehetőség, hogy férfi szinkronúszók is indulhatnak, hirtelen tört be, a versenyzők alig tudnak lépést tartani vele, nem beszélve arról, hogy utánpótlás épphogy van, leginkább nincs, legalábbis itthon. Nagyon nagy az előítéletesség, az edző küzd azért, hogy ez a mentalitás változzon. Úgy kellene erre gondolni, mint a balettra vagy a jégtáncra. „Utóbbinál sem két lány táncolja az argentin tangót”.

Februárban dőlt el, hogy a Goschy-Radványi páros indul a masters-vb-n – ide a versenyzőket a regisztrált klubok indíthatják, kvalifikáció nincs -, onnantól kezdődött a nagyon intenzív, heti 6 napos felkészülés. Munka után, döntő részben egyesületi illetve saját pénzből fizetik a pályabérlést, a jelentkezést és a kűrruhát, a felszerelést. A munkahelyek toleránsak, szabadidőből nem maradt sok. De egyébről is le kellett mondani:

“El lettem tiltva a biciklitől is, hogy el ne törjön a kezem váratlanul” - mondja Miklós.

Az intenzitásból a verseny előtt vettek vissza, szakmai elvek mentén, a minél jobb szereplés érdekében. A vizes vb előtt igazi kihívás volt szabad vízfelületet találni, ez okozott némi stresszt, de kaptunk segítséget.

A tartalék Hevesi Réka ugyanolyan keményen edz, mint a másik két versenyző, annak ellenére, hogy ha minden jól megy, nem kell a vízbe ugrania.

©

A verseny előtt kipróbálhatták a helyszínt, ami fontos: mert meg kell ismerni a medencét, a „vizet”. E nélkül nagyobb rizikóval csúszhat el a koreográfia.  A medencében levő festések, a medence oldalfala, a lelátók, jó támpontot adhatnak, mert – mint most – a nyitott medencékben nincs például „mennyezet”, amihez igazodni lehet.  A versenyzők a zenét hallják a vízfelszín alatt, de a hang minősége attól is függ, mennyi és milyen minőségű hangfal van a medencében.

„A biztonság kedvéért végig számolunk, hogy ne csússzon el a koreográfia” – mondja Dóra.

Ő mozdulatlanul akár 3 percig bírja a vízfelszín alatt egy levegővel - már azon a szinten van, hogy ehhez még a tüdejét sem kell bemelegíteni -, a mozgás intenzitásától, terjedelemétől és az ütemszámtól függően kűr közben akár 40 másodperc is sikerülne, ha muszáj.

“Nagyon furcsa ez, annyira hat az adrenalin, hogy emberfeletti dolgokra is képes vagy”

Miklós még nem tart itt, nála 1,5-2 percig tart ki az oxigén mozdulatlanul, intenzív kűrözés közben viszont csak 10-15 másodpercig. Bár van, aki szerint a szinkronúszás olyan, mint négy percet dzsúdózni a víz alatt, vagy mint egy 400 méteres síkfutás fejjel lefelé a vízben! A lehetőleg őszintének tűnő mosoly elvárás, a zsűri ugyanis ezt is pontozza.

“Belövöd a színpadi vigyort és csinálod” – magyarázza a megoldást Dóra, aki szerint pont azt a legnehezebb kivitelezni, hogy úgy tűnjön, mintha ez az egész könnyű, könnyed lenne,

“miközben iszonyú erőfeszítésekkel jár, úgy érzed, „mindjárt meghalsz”, de ezt nem mutat(hat)od ki. Könnyedségnek kell sugároznia minden mozdulatból. Ez a szépsége is”

A magyar versenyzőket segíti a koreográfia is: a szenvedélyt és a haragot is kifejezhetik mozgással, mimikával, így ki tudják mutatni az összes érzelmet! (koreográfiában Kulik Johanna argentintangó-világbajnoki döntős táncos, akrobatikában Hajnal Attila edző volt segítségükre)

©

Zsuzsanna szerint a masters-versenyen egy laikus számára felfoghatatlan hangulat van: az ellenfelek is összeölelkeznek a végén. Igazi örömjáték. A hazai rendezés pedig egyszerre hatalmas öröm és teher. Dóra beleborzong, mikor felidézi, milyen volt korábban magyar közönség előtt versenyezni például a 2010-es budapesti eb-n: „a víz alatt hallod, hogy az egész lelátó dübörög”! Mindezek mellett azért a nyomást is érzik, vagy legalábbis feltételezik. Miklós azt mondja,

„amellett, hogy jól szerepeljek, meg kell küzdenem azzal is, hogy a lelátókon több ezer ember szurkol, vagy éppen számonkéri az eredményt.”

Azt nem tudja megjósolni, hogy esélyesek-e a dobogóra, a legfontosabb a befektetett munka és hogy „tisztességesen odaálljunk és megcsináljuk, amire eddig készültünk.”


A masters-vb szinkronúszó versenyeire a belépés ingyenes, regisztráció nem szükséges.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Rémületes mozgólépcső-balesetben sérültek meg focidrukkerek

Rémületes mozgólépcső-balesetben sérültek meg focidrukkerek

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi