szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Chantek 39 éves volt, valóságos aggastyán az orangutánok között. Az állatkerti gondozók szerint "lebilincselő természete volt", mindannyiuknak hiányozni fog.

Elpusztult Chantek, a 39 éves orangután, az egyik első emberszabású majom, amelyik megtanulta a jelnyelvet – írta a BBC hírportálja.

Chantek nagyjából kilenc évig lakott egy antropológus házában Tennessee-ben, megtanulta kitakarítani a szobáját, eszközöket készített és használt, valamint megjegyezte a közeli gyorsétterembe vezető utat.

Az alábbi dokumentumfilmből kiderül, hogyan tudtak gondozói beszélgetni a már idősődő Chantekkel.

Élete utolsó éveit Atlanta állatkertjében töltötte, ahol szívbetegségét kezelték. Halála okát egyelőre nem ismerik, az állatorvosok előrehaladott szívbetegség miatt kezelték. Az orangutánok 35 éves koruk után idősnek számítanak az közlemény szerint.

Az állatkerti gondozók szerint Chanteknek "lebilincselő természete volt", mindannyiuknak hiányozni fog. Közleményük szerint az észak-amerikai állatkertekben élő hím orangutánok egyik legidősebb egyede volt.

Chantek a georgiai Yerkes Főemlőskutató Központban jött világra, később Lyn Miles-hoz, a Tennessee Egyetem antropológusához került Chattanoo-gába. 2014-ben dokumentumfilm is készült róla The Ape Who Went to College címmel.

Az állatkert szerint a gondozókkal gyakran "beszélgetett" jelnyelven, de ahhoz túl félénk volt, hogy ismeretlen emberekkel is jeleljen. Ilyenkor szívesebben használta fajának jellegzetes hangjait és gesztusait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!