szerző:
hvg.hu

A New York Timesban, egy amerikai professzor cikkében a magyarázat.

A szocializmus nem csak utazási korlátokat, szürke betonregeteg látványát jelenti és azt, ahogy nyomorúságos nők és férfiak hosszú sorokban állnak az üres piacok előtt, miközben a hatóságok a magánéletük után szaglásznak - ahogy az az amerikaiak sztereotípiáiban él a kelet-európai szocializmusról.

Bár ezek is igaz megállapítások, nem fedik le a teljes történetet. Volt a szocializmusnak ugyanis olyan előnye is, amely kevés figyelmet kpaott, nevezetesen, hogy a nők jobban élvezték a szexet - erről közölt terjedelmes cikket a New York Times. Eszerint például Németország 1990-es újraegyesítését követően végzett összehasonlító szociológiai tanulmányok szerint a keleti nőknek kétszer annyi orgazmusa van, mint a nyugatiaknak. Ez az eredmény a kutatókat is meglepte, ők ugyanis éppen ellenkező eredményt vártak a keletre és nyugatra jellemző eltérő élethelyzetek miatt.  

A cikkben idéznek egy most 65 éves bolgár nőt is, aki hasonlóan élte meg a kommunizmust, amikor "a rossz dolgok ellenére is tele volt az élete románccal". Szerinte neki örömtelibb élete volt 1989 előtt, mint amilyen stresszes van most a 70-es években született lányának.

A kommunizmus történetét és örökségét bemutató Red Century sorozatban megjelent cikk szerzője Kristen R. Ghodsee, a pennsylvaniai egyetem  professzora, aki több könyvet is jegyez az európai kommunizmus témájában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!