szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyomok alapján egy anyamedvéről és utódjáról van szó. Ennek ellenére csekély az esélye, hogy a nemzeti parkban túrázva medvékkel találkozzunk.

Az Aggteleki Nemzeti Park beszámolója szerint az elmúlt időszakban többször találtak barna medve jelenlétére utaló jeleket. Egészen mostanáig azonban kétséges volt, hogy azok tényleg medvétől származnak: nemrég Kánó közelében olyan nyomokra leltek, ami alapján teljes bizonyossággal állítható, hogy medvéről van szó.

A nemzeti park munkatársai megvizsgálták a nyomokat, eszerint 2 példány, – egy anyamedve és egy bocs – járja a vidéket.

Hasonló medveészlelésre utoljára 2008-ban, Jósvafő–Aggtelek–Égerszög térségében volt példa; akkor több mint egy hónapig voltak jelen az állatok a területen.

A nemzeti park külön felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a park területén tilos a sátorozás, illetve a fokozottan védett területek – a kijelölt túraútvonalak kivételével – csak engedéllyel látogathatók. Arra kérik a vadgazdálkodókat, hogy a lőtt vad zsigereit ne hagyják kint a vadászterületen, illetve a vadkárelhárító vadászatok során fokozott figyelemmel tartózkodjanak a vadászterületen.

Mint írják, a szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás lehetősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását