szerző:
hvg.hu

Egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten, 16 éves kor felett minden második fiatal aktív szexuális életet él. A tinédzser lányok fele viszont egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem használt védekezési eszközt. Szeptember 26. A fogamzásgátlás világnapja.

„A minőségi oktatás részeként a felvilágosítás a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a serdülőkorúak elsajátítsák a felelős szexuális magatartást, és a családalapításra a megfelelő időben, a megfelelő partnerrel kerüljön sor. Ehhez azonban nyitottságra van szükség az iskolák részéről, hogy a felvilágosítás ne egy kényelmetlenül eltöltött, unalmas és szinte haszontalan 45 percet jelentsen, hanem a saját nyelvükön szólhassunk a kamaszokhoz, legyen időnk megnyitni őket és válaszolhassunk a kérdéseikre” – fejtette ki Séllei Györgyi, szexedukátor a Nemes-Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, a fogamzásgátlás világnapja alkalmából szervezett alternatív szülői értekezletén.

Rozs Erika szexuálpszichológiai szakpszichológus hozzátette, hogy a legtöbb családban a szex szó még mindig tabunak számít. A magyar szülőknek csupán a tizede támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, ami közvetve ahhoz vezet, hogy minden hetedik szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlásra költ.

„Ha beszélgetünk otthon a szexről (például az iskolában ingyenesen igényelhető HPV-oltás kapcsán), és gondoskodunk arról, hogy az adott pillanatban legyen óvszer a gyermekünknél, számos betegségtől megóvhatjuk, nem beszélve a nem kívánt terhesség okozta fizikai és lelki megterhelésről” – tette hozzá.

A szexuális úton terjedő betegségek megelőzése szintén kulcsfontosságú, ugyanis a kellemetlen tünetek mellett súlyos megbetegedéseket is okozhatnak: a HPV felel például a méhnyakrákos esetek döntő többségéért.

„A HPV egy igen gyakori fertőzés, amely hosszabb távon méhnyakrákot, hüvely- és szeméremtesti rákot, végbélnyílás körüli daganatot és nemi szervi szemölcsöt is okozhat. Ma már létezik a vírus ellen védőoltás, amelyet a 7. osztályos, 13. életévüket betöltött lányok ingyenesen igényelhetnek Magyarországon is” – fejtette ki Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos. Azt is hozzátette, hogy nem csak a lányoknak, hanem a fiúknak is veszélyes ez a betegség, utóbbiaknál nemi szervi szemölcsöt, illetve rákos elváltozásokat okozhat. Ezért a két-, négy- vagy kilenckomponensű oltás beadását minden 9 évesnél idősebb fiúnak és férfinak is javasolja.

©

A 16 évesek már aktív szexuális életet élnek

A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten: bár a 15-19 éves lányok 84 százaléka és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él – derül ki az MSD közleményéből.

Ennek ellenére minden második családban továbbra is tabutéma a szexualitás, és a megfelelő védekezésről sem tudnak sokat a fiatalok: a tinédzser lányok fele egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem használt védekezési eszközt.

Szintén kevesen ismerik a nemi úton terjedő betegségeket (például a HPV-t) és a rendelkezésre álló megelőzési módokról sem tudnak.

Évente csaknem 16 millió 19 év alatti lány ad életet gyermekének világszerte, amely az összes szülés 11 százalékát jelenti. Bár hazánkban ez az arány jóval kedvezőbb (2,2 százalék), az abortusz gyakorisága továbbra is csak kis mértékben csökken a tizenévesek körében.

Az esetek hátterében többek között a felvilágosítás hiánya áll: a megfelelő szülői támogatás sokat segíthet a statisztikák javításában, a szülők többsége viszont kerüli az ehhez hasonló beszélgetéseket, tízből hat diák pedig egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon a szexualitás. Bár többségük részt vesz iskolai felvilágosító órán, a felelős szexuális magatartást mégsem sikerül elsajátítaniuk, mert az iskolák többsége nem fektet kellő hangsúlyt a minőségi szexuális oktatásra.

A szexuális úton terjedő betegségekről szintén kevés szó esik kamaszkorban. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Pedig számos fertőzés (például a humán papillómavírus) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Levelet írt a Porsche: "Sajnálatos módon a szupersportkocsiját szállítás közben elnyelte az Atlanti-óceán"

Levelet írt a Porsche: "Sajnálatos módon a szupersportkocsiját szállítás közben elnyelte az Atlanti-óceán"

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent