szerző:
hvg.hu

Kedves Vendég tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél! Hogy hol? A Szentendrei-sziget legdélibb csücskében, Szigetmonostoron, ahol október 7-én, szombaton a negyedik PirosLábos fesztivál alkalmából tárják ki kapuikat a porták, és várják jó falatokkal jó szóval, muzsikával, mulatsággal, barátsággal a faluba látogatókat.

Még az is meglehet, hogy a dédi tékájából kerülnek elő a piros lábosok, de ha nem, akkor is múltidéző illatokat, ízeket, családi történeteket rejtenek. S míg rotyog a csülkös gulyás, sül a csülkös pogácsa, a töltött cipó, a lepcsáng, készül a kukoricamálé, kenik a pecsenyezsíros kenyeret, nincs az a megrögzött urbánus, aki itt legalább egy napra ne akarna falubeli lenni.

©

 A PirosLábos hivatalos titulusa szerint kulináris és kulturális fesztivál, amúgy örömünnep, a szigetmonostori lét igenlése. S persze bemutatkozás, hogy mi mindenre is képes ez a kis település a Duna ölelésében. Felsorolni elég nehéz, mi minden fér egy napba. Csak egy-egy kukkantás a Fő utca palánkjai mögé: a Levendula udvarban éppenséggel gyufacímkegyűjteményt mutatnak be, és hangutazásra invitálják a látogatót, a Kertbarátok udvarában kártyaparti, a Helyi termék udvarban kiderül, hogy kerül aszalt szilva a parenyicába, más-e a tavaszi és az őszi fokhagyma, s mitől édesebb itt a barack, mint bárhol másutt. A Régimódi udvarban 70 öreg varrógép és veterán járművek, megannyi használati tárgy 70-100 éves "átlag életkorral", film Szigetmonostor 1900-as éveiről. A Meseudvarban babakonyha, bátorsági és ügyességi próbák, népi játszóház, állatsimogató és mese minden mennyiségben. A Nagyszülők udvarában házi sütemények, szőlőpréselés, a Képes udvarban, a Könyv udvarban, a Z’Art udvarban, az Aranyanyu udvarban irodalom, zene, színjáték, író-olvasó, kiállítások, szellemi táplálék doszt.

Az idei év hangsúlyos témája amúgy is a könyv, lesz megzenésített versek lemezbemutató koncertje, lapozgathatunk régi kiadásokat, megtalálhatjuk a kedvünkre valóolvasnivalót a könyvturkálóban, tanúi lehetünk a könyv csodálatos átalakulásának, és kipróbálhatjuk a nyomtatást merített papírra. A zenei paletta ugyancsak színesnek ígérkezik: lesz népzene régi stílusban és új köntösben, de klasszikus, country, jazz és rock éppúgy. A nagyszínpadon fellép a NeoFolk, a Petruska és a Gypo Circus.

©

A fesztiválra való belépés ingyenes, azonban az előzetesen regisztráló vendégeink között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!