szerző:
Németh Róbert

1987. október 19-én jelent meg az INXS Kick című albuma.

Az 1977-ben alakult INXS az 1987-es Kickig négy nagylemezt jelentetett meg. A nemzetközi figyelmet, többek közt az amerikai áttörést az 1985-ös Listen Like Thieves hozta el Michael Hutchence-ék számára. Az a lemez bekerült többek közt a Billboard albumlistájának első 20 helyezettje közé.

Az INXS 1986 végén kezdett el dolgozni az új albumon, a stúdiómunka 1987 januárjában indult Sydney-ben. "Olyan lemezt szerettünk volna, amelynek minden dala kislemezsláger", nyilatkozta utólag Kirk Pengilly gitáros-szaxofonos. Így is lett: a Kick majd minden dala emlékezetes szám – és sláger.

A felvételeket európai turné szakította meg, ám eközben a lemez producere úgy érezte, több dal, de főleg több jó dal kell a készülő lemezre, ezért – gyümölcsözőnek bizonyuló – hongkongi dalíró túrára küldte az énekest és dalszerző-partnerét, a billentyűst Andrew Farrisst.

A Kick felvételei Párizsban folytatódtak és fejeződtek be. Farriss szerint a lemez azért sikerült olyan jó, mert semmi nem érdekelte őket, ami a kortárs popporondon történik, csak a dalokra figyeltek. "Ilyen egyszerű ez: Michael és én extrém módon a dalszerzésre koncentráltunk."

Az INXS-csúcsmű a zenekarra jellemző stílusegyveleg legkiválóbb megnyilvánulása. Ez volt az a pillanat, amikor az ausztrál zenekar a legtökéletesebben tudott egyszerre rock és pop, energikus és érzékeny, táncos és lírai lenni. Stones-os rock and roll, funk, soul, elektronika a legtökéletesebb aranymetszésben. És nem lehet elégszer hangsúlyozni: a dalok; csupa catchy, emlékezetes, fülbemászó, harapós popsláger. Az album 4 top10 slágert termelt ki: New Sensation, Never Tear Us Apart, Devil Inside, Need You Tonight.

Vicces adalék, hogy a zenekar kiadója, az Atlantic egyáltalán nem hitt a lemezben. Chris Thomas producer szerint azt mondták, a daloknak esélye nincs bekerülni a rockrádiókba, legfeljebb a "fekete zenéket" játszó (funk/soul-)adókba, ők azonban nem szerették volna, hogy az album ezeken a csatornákon terjedjen. A kiadó vezetője egyenesen 1 millió dollárt ajánlott, hogy a zenekar visszamenjen Ausztráliába és új lemezt vegyen fel. A történet végül másképp alakult.

Itt a teljes lemez:


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!