szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új labda mellett több válogatott mezét is bemutatta az Adidas.

Az adidas Football bemutatta a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos meccslabdáját, illetve Németország, Spanyolország, Oroszország, Japán, Kolumbia, Argentína és Mexikó válogatott mezeit.

A Telstar 18 nevet viselő labda az 1970-es mexikói vb meccslabdájának modernizált verziója. Az eredeti labda a Telstar („star of television”) nevet kapta, hiszen ikonikus fekete-fehér paneleivel – melyek tökéletesen alkalmazkodtak a színes televíziózás előtti időszak képernyőihez – végérvényesen felülírta az akkori futballdesignt, és megteremtette az azóta is ikonikus pentagon és hexagon elemekből álló, monokróm focilabdakülsőt.

©

A teljesítmény maximalizálása és a játékosok igényeinek kielégítése érdekében a 2018-as vb meccslabdájának tesztelési folyamatában több vezető válogatott csapat és labdarúgóklub is részt vett: az adidas tervezőcsapata Argentína, Kolumbia, Mexikó, a Manchester United, a Juventus, a Real Madrid és az Ajax játékosainak bevonásával fejlesztette tökéletesre a Telstar 18-at.

A labda külseje az eredeti modell klasszikus elemeit ötvözi a legújabb technológiai innovációkkal. Az adidas a teljesítmény és a tartósság jegyében a fémhatású designnal és texturált grafikai megoldásokkal turbózta fel a labda ikonikus paneleit.

A megnyerő külső nem minden, ugyanis a Telstar 18 az első meccslabda a világon, amely beágyazott – okostelefonnal összeköthető – NFC chipet tartalmaz. A chip személyre szabott információkat és exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára, sőt a helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labda pontos részletei is lehívhatók belőle – például annak megállapításához, hogy átjutott-e a gólvonalon.

Az innovációról Végső Péter, az adidas Budapest brand activation managere elmondta: „Az eredeti modell, a Telstar minden idők legikonikusabb meccslabdája, hiszen megjelenésekor minden addigi szabályt felülírva új korszakot nyitott a focilabdák történelmében. A Telstar 18 fejlesztése izgalmas kihívás volt, hiszen – az eredeti modellhez hűen – szerettünk volna valami maradandót és korszakalkotót létrehozni. Az új panelszerkezetnek és az NFC chip bevezetésének köszönhetően ez sikerült is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára