szerző:
hvg.hu

Hol marad az ünnepi jókedv, ha már szólni sem lehet a nőkhöz? Komoly dilemmákat hozott a felszínre a zaklatási botrány.

A New York Times kimerítő cikket szentelt a problémának, hogy miként élik meg a férfiak a munkahelyeken az elmúlt hetek szexuális zaklatással kapcsolatos hírözönét, elismerve, hogy igazán zavarba ejtő és nehezen érthető helyzetekben találják magukat. A cikk egyik következtetése az, hogy a sajtóban megjelent zaklatásos történetek nyomán egyre többen jobban odafigyelnek arra, hogy miként viselkednek a nőkkel a munkahelyeken, a másik viszont az, hogy a túlóvatoskodás miatt akár teljesen eltűnhet a karácsony céges partik méltán ellentmondásos hagyománya.

Az egyik San Franciscó-i designcég vezetője például egyenesen azt javasolja, hogy halasszanak el minden céges bulit, amíg ki nem találják, hogy miként kellene a nőknek és a férfiaknak kapcsolatba kerülniük egymással. A lap megjegyzi, hogy sok férfi, aki úgy gondolja, hogy egyébként egyenlőnek tekinti a nőket, a zaklatásos hírek hatására megvizsgálja a saját viselkedését, és azt, hogy vajon szándéka ellenére átlépett-e határokat, amivel esetleg ő is bekerülhetne egy #metoo posztba.

A lapban megszólal egy ügyvéd is, aki egy zaklatási munkacsoport tagjaiként próbálja eligazítani a férfiakat a nőkkel szembeni viselkedés útvesztőiben, és minden alkalommal megnyugtatja őket, hogy nem az a megoldás, hogy kerüljék a nőket. Az ügyvéd szerint ugyanakkor abszurd azt a látszatot kelteni, hogy van valamiféle szürke zóna a kollegiális közvetlenség és a szexuális zaklatás között.

Viszont egészen őszinte aggodalom körvonalazódik ki a New York Times cikkéből, miszerint „most, hogy a nők már felhatalmazva érzik magukat, hogy szóvá tegyék a nem helyén való viselkedést, néhány cég előrejelzése szerint az ünnepi időszak alkoholos összejövetelei idén robbanásveszélyesek lehetnek”. És hogy mit tesznek ez ellen? Néhány helyen a szokásos ingyen alkoholt felszolgáló bárokat játékzónákra cserélik, máshol a csütörtöki vagy péntek esti bulikat hétfő vagy kedd délutánra tették – mintha ez bármit megoldana.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"