szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Most kárpótlást kell fizetnie a Srí Lanka-i államnak.

A Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság szerdai rendelete szerint az államnak 800 ezer rúpiás (csaknem 1,4 millió forintos) kártérítést kell fizetnie jogsértés címén egy brit turistának, akit Buddha-tetoválása miatt 2014 áprilisában a rendőrség őrizetbe vett az ország legfőbb repülőterén.

A buddhista többségű dél-ázsiai ország hatóságai a nő felkarján található Buddha-tetoválást kifogásolták. A brit nőt két napig fogva tartották, majd bíróság elé került, ahol a bíró úgy döntött, hogy a nő megsértette Buddhát, ezért nem léphetett volna be Srí Lanka területére. A nőt kiutasították az országból.

A Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság viszont szerdán úgy határozott, hogy a nőt törvényellenesen tartották fogva, és őrizetbe vétele során a rendőrség félrevezette az elsőfokú bíróságot.
Az ápolónőként dolgozó turista azt mondta, hogy megalázó módon bántak vele fogva tartása során, és a börtönőrök pénzt csikartak ki belőle.

A nő őrizetbe vételére Mahinda Radzsapáksza volt elnök előző kormányának idején került sor, amikor a külföldiekkel szembeni ellenséges hozzáállás elég gyakori volt Srí Lankán, például azzal az indokkal, hogy a tamil szakadár lázadók a Nyugat támogatását élvezik.
Srí Lankán 25 éven át folytak véres harcok a kormány és A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű tamil lázadószervezet között. Az ellenségeskedések áldozatainak a számát több tízezerre teszik.

A polgárháború 2009 tavaszán ért véget azután, hogy a kormányerőknek sikerült elűzniük a tamil ellenállókat, akik között sok muzulmán is volt. A polgárháború után a kormány úgy határozott, hogy Srí Lanka igazi lakói buddhista szingalézek, és mindenki más idegen. A buddhizmus államvallás lett. Habár sokan vallási célzattal varratnak magukra egy-egy jelképet, a tetoválásokat a világ számos pontján szentségtörésnek tartják. Srí Lankán az emberek nagyon érzékenyek Buddha ábrázolására, akár egy róla készített tetoválás is istenkáromlásnak számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?

Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?