szerző:
Németh Róbert

Neil Young megjelenő új lemezével párhuzamosan ajándékozza meg rajongóit a bámulatos internetes archívummal.

Young két hét múlva adja ki The Visitor című új nagylemezét. Ezzel együtt összes korábbi lemezét ingyen elérhetővé teszi, írja a Consequence Of Sound.

"Az archívum olyan hely, ahova ellátogathatsz, és megismerhetsz minden dalt, amit valaha kiadtam olyan jó minőségben, amilyenben a géped csak engedi. Ez az elképzelésem. Az elején minden ingyenes" - írta a gitáros-dalszerző-énekes legutóbbi Facebook-posztjában.

Neil Young archívuma, ami egyelőre még nem nyitott ki, itt érhető el. Egyelőre egy beköszönő szöveg fogadja a látogatót, melyben Young többek közt elmondja, hogy az archivumban minden egyes dala, kis-, és nagylemeze elérhető lesz, időrendi sorrendbe rendezve, információkkal, filmekkel, videókkal, sajtóanyagokkal együtt.

Young mellesleg odabök egyet napjaink legnépszerűbb streaming-felületeinek, azzal, hogy hosszasan ecseteli, archivuma a jelenlegi szolgáltatásoknál sokkal jobb minőségben szolgáltat majd zenét.

Neil Young

Neil Young a könnyűzenetörténet egyik legfontosabb személyisége. Az 1945-ös születésű kanadai dalszerző-énekes, aki pár napja volt 72 éves, pályafutását hazájában kezdte, 1966-ban költözött Kaliforniába, ahol negyedik tagként csatlakozott a Buffalo Springfield zenekarhoz. Szólókarrierje két évvel később, 1968-ban indult, ekkor jelent meg első (cím nélküli) szólólemeze - ugyanebben az évben csatlakozott a Crosby, Still & Nash trióhoz, így indult a hippikorszak legendás dalnok-szupergruppja, a Crosby, Stills, Nash & Young. Pályafutása során összesen harminckilenc szólólemezt jelentetett meg -  legjobbakat a hatvanas-hetvenes években, többek közt olyan gyöngyszemeket, mint az 1969-es Everybody Knows This Is Nowhere, az 1972-es Harvest vagy az 1974-es On The Beach.

A nyolcvanas években elpártolt tőle a múzsa, de a kilencvenes években újra magára talált, újra releváns lemezeket készített - olyanokat, mint az 1990-es Ragged Glory vagy az 1992-es Harvest Moon - a sajtó kinevezte a grunge keresztapjának, mitöbb, Mirror Ball című 1995-ös lemezét a Pearl Jammel rögzítette, s az album turnéját az ifjú seattle-i titánok kísérték a már akkor is veterán mestert. Néhány év szünet után, a kétezres évek elején ismét lábra kapott és azóta egészen elképesztő tempóban készíti az újabb és újabb, többnyire erős sorlemezeket, ráadásul megkezdte archívuma feldolgozását is; 2006 óta több koncertlemezt és box setet is megjelentetett a rajongók legnagyobb örömére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni