szerző:
hvg.hu

Ötödik alkalommal adták át a Varga Gábor-díjat. Idén Felszeghy Zoltán tanár urat jutalmazták szülők és diákok javaslatára.

Felszeghy Zoltán már nyugdíjas, de ma is aktív tanár, jelenleg a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumban tanít.

Felesége hívta fel a figyelmet arra, hogy érdekes párhuzam volt férje és Varga Gábor pályaválasztása között, a gyerekekkel kapcsolatos munkájuk közösen is indult ifivezetőként. Mindketten az ELTÉ-n végeztek matematika-fizika szakon, és mindketten pedagógus pályájuk egy-egy fontos szakaszában Bárdos Lajos nevét viselő iskolában dolgoztak.

A díjra őt ajánló szülők szerint általános iskolai tanárként még a középiskolás évek alatt sem engedte el volt diákjai kezét, ha szükség volt segítségre, matekból vagy fizikából, akár kémiából, személyesen, vagy akár telefonon, Skype-on is. Nem csak tanórákon találkozott tanítványaival, hanem szünetekben is köztük volt, beszélgettek. Ha észrevette, hogy valaki szomorú, vagy elkalandozik a figyelme, visszavonul csigaházába, rákérdezett, mi bántja, de mindig tapintatosan, félre hívva beszélgetni az illetőt. Sok tanítványa megnyílt, elmondták családi vagy a társakkal való problémáikat. Ezért a gyerekek szívesen fordultak hozzá tanácsért, segítségért.

Olyan emberi értékrendet képvisel, amelyben a szír menekült gyerekek szülei, a nehéz sorsú, valamint a beteg gyerekek szülei is megbíztak.

Osztályfőnökként nem csak a fogadó órákon volt nyitott a szülői megkeresésekre, de ha kellett, hétvégén is csörgött a telefonja, ha bajban volt egy család, és így a tanítvány is.

Programajánlataival a szülőket is inspirálta, hogy vegyenek részt ők is az egynapos, több napos kirándulásokon, és a színházlátogatásokon is.

Minden szülővel megtalálta a hangot, hogy a gyermekük érdekében a legjobb nevelési utat válasszák, kölcsönös egyetértésre jussanak. Tisztelettel beszéltek róla a szülők, ha szóba került Zoli bácsi személye otthon, vagy egy-egy szülői értekezlet után az iskola kapujában: elismeréssel szólva Zoli hozzáállásáról a problémák megoldásához, gyermekközpontúságáról, hivatásszeretetéről.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete 2013-ban alapította a Varga Gábor-díjat, hogy emléket állítson az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2012 decemberében elhunyt igazgatója munkásságának, és minden évben olyan pedagógusokat jutalmazzon, akik a felterjesztő szülők, szülői közösségek szerint példát mutatnak a szülőkkel együttműködő pedagógiára, arra, hogy a szülőkkel való együttműködés nélkül az iskola kevésbé sikeres. A díjátadóra minden évben a névadó születésnapja, november 20-a, a Gyermekjogi Világnap apropóján kerül sor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban