szerző:
hvg.hu

Ha egy színésznőre lecsaphat egy producer egy hotelszobában, mennyire kiszolgáltatottak a szállodai dolgozók? Most talán az ő sérelmeik is nyilvánosságra kerülnek.

A Weinstein-botrány kirobbanása óta egyre több nő áll a nyilvánosság elé a munkahelyi szexuális zaklatások történeteivel. A szórakoztatóipar különösen fertőzöttnek tűnik ebből a szempontból, de hasonlóan veszélyeztetettek a szállodaiparban dolgozó nők, és úgy tűnik, lassan az ő sorsuk is téma lesz.

A Huffington Postnak nyilatkozó Cecilia egy szállodában dolgozott. Előfordult vele, hogy a férfi vendég a kopogására meztelenül nyitott ajtót, de az is, hogy konkrétan maszturbált a számítógép előtt, a férfi elégedett arcából ítélve pedig pont az volt a célja, hogy zavarba hozza és megalázza őt. „Mocskosnak éreztem magam. Az ilyesmi börtönben fordulhat elő, de nem egy munkahelyen. Majdnem elsírtam magam” – idézte fel a traumatikus emléket.

A szállodaiparban történő visszaélések szintén mindennaposak, mégsem kerülnek az újságok címlapjaira. Pedig, ha híres színésznőknek befolyásos férfiak nem kívánt közeledését kell kezelniük a szállodaszobákban, akkor elképzelhető, milyen kiszolgáltatottak például a minimálbérért dolgozó takarítónők.

Egy chicagói érdekvédő szervezet 500 vendéglátóipari dolgozót kérdezett meg a munkahelyi zaklatásokról. A szállodákban dolgozók 55, a kaszinókban dolgozók 77 százaléka azt mondta, hogy zaklatták szexuálisan a vendégek. A szállodai dolgozók közül azoknak, akik jelentették az eseteket, 56 százalékuk azt mondta, hogy a későbbiekben nem érezte magát biztonságban a munkahelyén. A kaszinóban felszolgálók 65 százaléka mondta azt, hogy a vendégek engedély nélkül hozzá nyúltak. A kaszinókban dolgozók csaknem 40 százaléka pedig azt mondta, hogy kényszerítették randira vagy szexuális szolgáltatásra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!