szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Micsoda közönség, micsoda díszlet – kezdte A Fal című műsort Sebestyén Balázs. A műsorvezető csak az adás legvégén reflektált az RTL és a TV2 között a formátum miatt kialakult háborúra, azt azonban nem árulta el, hogy Olaszországban van ez a rendkívüli díszlet. Az első adást látva kevésbé érhető a nagy csata a koncepcióért.

A műsorban százmillió forintot lehet elvileg nyerni, de gyakorlatilag szinte kizárt, hogy ez összejöjjön, ahogy az hamar kiderült. A bemutatkozó adás első és egyetlen játékosai a hatméteres fal előtt egy anya-fia páros volt. A díszlet valóban impozáns, bár a TV2 által "high-tech" néven illetett megvalósítást kevésbé láttuk.

Mint kiderül: az első fordulóban olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyekre két opciót ad meg a szerkesztő. A választ addig kell megadni, amíg a falon megannyi kiálló akadály között lecsorog három labda. Lent fakkokba esnek a gömbök, ezeken számok vannak. Annyi pénzt nyernek a játékosok egy jó válasszal, amennyi a három labda végállomásának összege. Ha rossz a válasz, abban a körben az összeg levonásra lerül.

Sebestyén Balázs közlése szerint, ha a páros az első kör után nulla forinton áll, nem folytathatja a játékot. Ez nem történik meg a debütáló kettőssel. A második forduló elején két labda hoz nyereményalapot, míg a forduló végén azonos helyről jön majd le két golyó, hogy a levonásokat megmutassa. Nem érthető? Sokkal értelmesebben a műsorvezetőnek sem sikerült elmagyaráznia.

Az egyik játékos megy a kamrába 

A második fordulóban mindenesetre bonyolódik a helyzet, az egyik játékost izolálják, neki kell a háromopciós kérdéseket megválaszolnia. A stúdióban maradó versenyező alapvetően szerencsejátékot folytat, ő határozza meg, hogy a nagy falon honnan essenek le a labdák a lenti fakkokba, és vállalnak-e rizikót. A kérdések előtt a Sebestyén Balázs meredt maradt játékos megismerheti a válaszlehetőségeket, és ez alapján dönt arról, hogy elzárt társa tudni fogja-e a feladványt. Ha jó a válasz, akkor a labdák megmutatják a nyert összeget, ha rossz, akkor az eddigi nyereményből a levonást.

A harmadik forduló kezdetén már négy labda emeli az összeget egyelőre kérdések nélkül. Utána következnek az immár négyopciós kérdések, és ismét a válaszok alapján dönthet a stúdióban lévő játékos, társa megfejti-e majd a feladványt, és kockáztatnak-e.

Sebestyén Balázs (archív)
©

A premier játékospárja 13,5 millió forintot gyűjtött össze a harmadik forduló kérdéskörének a végéig. Ekkor a műsorvezető ad egy ajánlatot az izolált versenyzőnek, elfogadja-e. Ő minden információ nélkül hozza meg döntését, amelyet azonnal nem ismerünk meg. Ezt követően jön le a négy negatívlabda, ahogy már a második forduló végén is. A bemutatkoző adásban ezen a ponton  a páros elvileg nyert 11,3 milliót, az elzártan ülő fiúnak azonban csak 750 ezret ajánlottak.

Végül előjön a srác, és anyja szemébe néz. Mielőtt elmondaná, hogyan döntött, kapnak pár meghatónak érzett percet. A fiú végül nem fogadta el az ajánlatot, így bő 11 millió forintot nyertek, és sírtak örömükben a tomboló (minden bizonnyal mit sem értő olasz) közönség előtt.

Vigyázzanak, hamisítanak minket

– mondta a végén a folytatást ígérő Sebestyén Balázs, így mégis utalt a két kereskedelmi csatorna közötti háborúra.

Megkontrázott alávágás

Az alávágás (undercut) egy Forma-1-es szakkifejezés, amikor a kerékcserénél próbálnak a csapatok előnyt szerezve pozíciót nyerni. Épp erre készült az információk szerint a TV2. A formátumhoz hasonló vetélkedővel akartak megjelenni még az RTL Klub tavaszi premierje előtt. Szerintük ugyanis nincs olyan elem a műrosban, amelyet le lehetne védeni a "high tech" megjelenésen túl.

Az RTL tudomást szerzett az előzési szándékról, így a magyarországi díszlet megépülte előtt Olaszországban leforgatták azt a részt, amelyet most, november közepén bemutattak. Ezzel stoppoltál a formátumot, ahogy azt a 24.hu elsőként megírta. A TV2 vasárnap jelentkezett saját közleményével, amellyel ugyan leszólta riválisát, de a sorok között elismert a kevésbé sportszerű próbálozást. Erről bővebben itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!