szerző:
hvg.hu

A színésznő belegondolt a szakmai múltjába, és rájött, hogy rengeteg zaklatás érte.

Szinte minden munkája során érte diszkrimináció és zaklatás – állítja Natalie Portman. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő a Los Angeles-i Vulture Fesztiválon beszélt a tapasztalatairól, és arról, hogy amikor nyilvánosságra kerültek az első szexuális zaklatásos történetek, ő fellélegzett, hogy mennyire szerencsés, mert nem élt át ilyeneket. De aztán, amikor belegondolt, rájött, hogy tulajdonképpen rengeteg diszkriminációnak és zaklatásnak volt kitéve. „Azt hittem, nincs történetem, aztán rájöttem, hogy van vagy száz. És azt gondolom, hogy sok ember elvégzi magában ezt a számvetést azokkal a dolgokkal, amelyeket egészen mostanáig magától értetődőnek vett” – mondta a színésznő.

Portman felidézte, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor egy producer meghívta a magángépére, ahol ketten voltak, és meg volt ágyazva. Semmi nem történt, nem zaklatták, ő elmondta, hogy nem érzi jól magát ebben a helyzetben, és ezt tiszteletben tartották. „De ez egyáltalán nem volt rendben. Ez elfogadhatatlan, és manipulatív, én féltem. És ezt éli át minden nő, aki valaha is végigment a sötétben az utcán: félünk, és nem vagyok biztos benne, hogy a férfiak tudják, hogy ez milyen érzés”.

Natalie Portman beszélt arról is, amikor egy rendező fárasztónak nevezte, csak mert egy szakmai kérdésben kifejtette a véleményét, miközben egészen másképp viselkedett a férfi színészekkel, akik közül az egyik végül a védelmére kelt, és szembesítette a rendezőt azzal, Portmant nem hallgatja meg, miközben ugyanazt mondja, mint a férfi színészek.

Szerinte a toxikus munkakörülményekhez hozzájárul az is, hogy egy-egy forgatáson a nők egyedül vannak, legfeljebb női sminkesek, fodrászok veszik körül. És ugyanezt tapasztalják más iparágakban is. „A meglepő az, hogy szinte stratégiai elrendezésnek tűnik, hogy távol tartsák egymástól a nőket, mert akkor nincs lehetőségük megosztani egymással a történeteiket” – világít rá Portman, aki szerint ezzel magyarázható, hogy a zaklatásos esetek is ilyen sokáig rejtve maradhattak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely