szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Ákos valószínűleg épp a választások hétvégéjén ünnepli koncerttel az 50. születésnapját a MüPában, de mint mondja, nem tehet arról, hogy ekkor született. Úgy gondolja, mivel az ellenzéknek nincs vesztenivalója, majdnem bármilyen eszközt megengedhet magának, hogy rombolja az esélyes vetélytárs pozícióit.

Az énekes a Heti Válasznak adott interjúban elmondta, hogy a korábbi, a női szerepekről tett nyilatkozata utáni őt ért támadások durva ideológiai támadások voltak. Szerinte a vita arról szólt, hogy konzervatív vélemény megjelenhet-e a médiában. A mostani szexuális zaklatásokról, a „metoo”- jelenségről annyit mond, hogy bár ő nem tartja magát művésznek, de azzal nagyon nem ért egyet, hogy a művészvilág lenne visszataszító.

„Ez legalább akkora csúsztatás, mint nőgyűlölettel vádolni azt, aki szerint léteznek női szerepek. Azok a művészek, akikkel nekem szorosabb viszonyom van, általában normális életet élnek.”

Úgy véli, a Puncs.hu körüli vitában az a fő kérdés, hogy csak egyének vagyunk-e, vagy egy közösség tagjai, amely közösség a saját védelmében szabályokat fogalmaz meg. „Mi lenne ez a közösség? A család? A szűkebb település? A nemzet? Véletlenül pont ezeket a rendszereket ostromolják a ’haladó’ ideológiák, talán elég a nemzetállamok létjogosultságát rendszeresen megkérdőjelező európai vezetőkre gondolni. A korszellem a magány, a társadalmi atomizáció felé hajt – közben a nagy hírgyárak videós felületek, keresőmotorok előre gyártott narratívákkal segítenek mindent ’helyesen’ értelmezni.”

Az interjúban sok szó esik Ákos nemrégiben lezajlott kanadai turnéjáról, és a Nemzeti Színházban is futó Arany János-estjéről is. Az utóbbin részt vett egy Ausztriában élő magyar nő, aki a gyerekével nézte meg az előadást, és levélben fejtette ki neki, hogy az osztrák iskolákban alig van vers- és daltanítás, hazáról, nemzetről szóló művek egyáltalán nem szerepelnek az iskolai tananyagban.

„A nagybetűs Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, és ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat” – vezeti le Ákos, aki szerint a magyar kamaszok „ma is a nyugatosok verseivel üzennek egymásnak”.

Mivel a jövő évi 50. születésnapi koncertje (április 7-8.) könnyen egybeeshet a választások napjával, szó esik az interjúban politikáról is. Ákos szerint forró lesz a tavasz, noha nincs észvesztő választék, az ellenzék pedig – szerinte – már el is könyvelte az újabb buktát. „Akinek ennyire nincs vesztenivalója, az majdnem bármilyen eszközt megengedhet magának, hogy rombolja az esélyes vetélytárs pozícióit” – teszi hozzá.

Végül gyakorlatilag egy kormány melletti kiállás zárja a beszélgetés, amiben az énekes kifejti, a kormány nem hergeli a népet sem migránsügyben, sem a Soros-plakátokkal, „hiszen ezek valós problémák és egyetlen kormánynak sem érdeke a felfokozott hangulat”.

Majd leszögezi, jobban szereti, ha olyan erő vezeti a hazánkat, „amelyik kap neurózist ’56-tól, fontosnak tartja a nemzet fogalmát, képes emelkedetten ünnepelni, nagy tervei vannak, és nem irtózik Isten nevétől. És esetleg nem engedi, hogy Európába illegálisan belépő gazdasági migránsok százezrei trappoljanak át Magyarországon.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában