szerző:
hvg.hu

Félmilliárd forintból újították fel a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat. Egy katolikus blog keményen kritizálja a végeredményt.

"Eltávolították a cancellust (szentélyrekesztő rácsot), a stallumokat (klerikusi ülőhelyeket), elvitték a díszesen faragott padokat, és a helyükre térdeplő nélküli támlás székeket helyeztek. A szentély – immár lecsupaszított – látványvilágát ormótlan vetítővászonnal törték meg" – írja a Katolikus Válasz internetes oldal, mely az oldal alján a "Katolikus hírek és hitvédelem" mondattal definiálja magát.

A végeredmény sokakban azért is megrökönyödést kelt, írja a blog, mivel a templom készülő felújításáról szóló május 12-ei sajtótájékoztatón az egyházmegye 2016 júliusában beiktatott új püspöke, Veres András, még úgy nyilatkozott: "A cél, hogy a székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét".

Az Katolikus Válasz szerint, miután olvasóikat arra bátorították, hogy "kulturált és mértéktartó véleményeiket" jelezzék az egyházmegye Facebook-oldalán, az a – "a katolikus oldalakon sajnos megszokott rutin szerint" – sorra letiltotta a kritikus hozzászólások megjelenítését. A Katolikus Válasz posztjának kommentelői közt viszont akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomban a hátsó padsorok megmaradtak, csak az első sorokat cserélték székekre, ám ez a közzétett fotókon nem látszik, így azok félrevezetők. 

Ez az a katolikus blog egyébként, amely a reformáció világnapjára időzítve a "Keresztényként ünnepelni a reformációt olyan, mint magyarként ünnepelni Trianont" posztot helyezte el Facebook-oldalára - itt adtunk erről hírt.

A felújítási munkálatok egyébként még folytatódnak a templomban.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Kórházba került Janukovics

Kórházba került Janukovics