szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál több japán rótta le tiszteletét a 84 éves Akihito császár születésnapja alkalmából a tokiói császári palotánál.

A császár születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep, ezen a napon a császári palota is nyitva áll a nagyközönség előtt. Az idei volt az első császári születésnap, amióta Akihito bejelentette lemondási szándékát. A köszöntők kezükben okostelefonokkal japán zászlókkal integettek az erkélyen felesége és a császári család több tagja kíséretében megjelenő Akihito császárnak.

A Császári Háztartás Hivatal szerint a reggeli tömegben majdnem 46 ezren voltak, ez volt Akihito 29 éves uralkodása alatt a legnépesebb születésnap. "Ezen a hideg napon gondolataim azokhoz szállnak, akik a tájfunoktól és heves esőzésektől szenvedtek, valamint a nagy kelet-japáni földrengés áldozataihoz, akiknek továbbra is nehéz az életük" - mondta a császár, a 2011-es földrengésre és szökőárra utalva, amelyben tízezrek haltak meg és kényszerültek otthonuk elhagyására az ország keleti partvidékén.

Micsiko császárnéval együtt Akihito uralkodásának nagy részét az apja, Hirohito nevében vívott második világháború örökségének felszámolásával és a szerencsétlenségek, így a fukusimai atombalesetet is okozó 2011-es földrengés áldozatainak vigasztalásával töltötte - emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

Akihito, aki tavaly szívműtéten esett át és prosztatarákkal is kezelték, tavaly közölte, attól tart, hogy magas kora miatt nem tudja ellátni uralkodói kötelességét. A háború után elfogadott alkotmány nem teszi lehetővé a császár lemondását, idén viszont ezt lehetővé tévő törvényt fogadott el a parlament. Legutoljára 1817-ben mondott le japán császár a trónjáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban