szerző:
hvg.hu

Eddig azt hitték, egy sima vadászjelentről van szó, de fura módon ráilleszthető az éjszakai égbolt képe.

Egy szupernóvát ábrázolhat az indiai Kasmírban lévő, több ezer éves sziklarajz – állapították meg indiai kutatók.

Az Indian Journal of History of Science folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, a Burzahama régióban lévő rajzon egy vadászjelenet látható, miközben a vadászok felett két fényes valami van az égen. Korábban a két fénylő égitestet a Napként és a Holdként interpretálták, vagy két fényes csillagként, az indiai kutatók most viszont annak jártak utána, hogy a Kr. e. 2000 előtt készült rajz ábrázolhat-e szupernóvát.

Arra jutottak, hogy Kr. e. 4600 körül valóban volt egy szupernóva, amelynek fénye a Holdhoz hasonló erősségű volt. A kutatók szerint ráadásul az egész sziklarajznak a kompozíciója azt támasztja alá, hogy valóban a Holdat és egy szupernóvát ábrázol a kép, sőt, maguk a vadászó alakok is az égen lévő csillagképeknek felelnek meg:

Az íjjal látható ember valójában az Orion, a levadászott szarvas a Bika csilllagkép, a lándzsás ember a jobboldalon a Halak egy része, a kutya pedig az Androméda-galaxis vagy a Pegazus csillagkép része. A rajzon végighúzódó lándzsaszerű vonal a kutatók szerint fényes csillagok ívét jelöli.

©
Bár a sziklarajzra jól ráilleszthető az éjszakai ég, ez akár véletlen is lehet, a kutatók ezért most további példákat keresnek hasonló egybeesésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!