szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Margaret Atwood egy kanadai lapba írt terjedelmes cikket.

„Az alappozícióm, hogy a nők emberi lények, akik képesek mindenféle viselkedésre. Lehetnek szentek és lehetnek démoniak is, és képesek bűncselekményekre is. Nem angyalok, akik képtelenek rosszat tenni. Ha azok lennének, nem lenne szükségünk jogrendszerre” – idézi Atwood Rossz feminista vagyok? című, a kanadai Globe and Mailbe írt cikkét a 444.hu.

Atwood szerint a #metoo egy hibás jogrendszer tünete. A nők, így a szerző, sok esetben nem kaptak, kapnak segítséget intézményektől, így ezekkel az ügyekkel az internet nyilvánosságához fordulnak. Ez igen hatékony volt, de hogyan tovább? – kérdezi az író.

„Ha túllépünk a jogrendszeren, mert nem hatékony, akkor mi jön helyette? Kinél lesz a hatalom?” – teszi fel a kérdést Atwood, aki hozzáteszi, „szélsőséges időkben a szélsőségesek nyernek. Az ideológiájukból vallás lesz, és aki nem követi a nézeteiket, azt istentelennek, eretneknek vagy árulónak tartják. A középen álló mérsékelteket megsemmisítik.”

A szerző a cikkben arról is beszél, hogy az, ahogy a zaklatási ügyeket sok esetben kezelik, többek közt azért problémás, mert számos alkalommal a vád maga elég ahhoz, hogy az érintettet bűnössé nyilvánítsák (ez más a #metoo-ügyeket kritizáló vélemények központi eleme is volt az elmúlt időszakban, például Liam Neesoné). Atwood nem csak a salemi boszorkánypereket hozza fel példaként, de a szöveg említi a francia forradalom vagy a sztálini Szovjetunió eljárásait is.

Mindez általában egy jobb világ ígéretében történik, írja Atwood, s hozzáteszi, az efféle „eljárás nélküli megbélyegzések” többnyire ellenreakciói az igazságszolgáltatás hiányának vagy a korrupt rendszernek. Ezek azok a helyzetek, amikor az emberek a maguk kezébe veszik az igazságszolgáltatást.

Atwood a cikkében egy 2015-ös – tehát még a szexuális zaklatási botránysorozat előtt évekkel lezajlott – konkrét esetet is említ, melyben egy kanadai egyetem egyesek által körülrajongott, míg mások által szexistának és egoistának tartott oktatóját függesztették fel, majd távolították el intézményéből sem a vizsgálat alatt, sem az ítélet után nem részletezett súlyos vádak nyomán.

„Később kiderült, a leginkább problémás pont Galloway viszonya volt egy diákkal. A diák egy felnőtt nő volt, akivel az írónak a házasságán kívüli kapcsolata volt, saját elmondása szerint konszenzuálisan. Ezen kívül viszont a vizsgálat eredményét ismerő lapok szerint a vádak nem álltak meg, zaklatásról nem volt szó. A nő azt mondta, a panasz nem egy konszenzuális kapcsolatról szólt” – írja a 444.hu cikke. Galloway akkor egy a vizsgálat és a vádak nem-megismerhetősége ellen tiltakozó petíciót írt alá.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

A Facebook lesz az új közellenség?

A Facebook lesz az új közellenség?

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit