szerző:
Németh Róbert

"Van, ahol már törvény rögzíti, hogy az abnormális is normális." De akadnak további keserű nyalánkságok is a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatójának veretes szövegében, mely szokás szerint katonásan, a lapcsoport több felületén is megjelent. Minden bizonnyal ilyennek képzeli a tartalomfejlesztést. Vélemény.

A "cikk" szerzője szerint Európa egyik leggazdagabb állama most "ott tart", hogy a stockholmi gyerekeket példamesével traktálják – melyben "a nővé operált férfi együtt él egy lóval, amely kutyának képzeli magát" –, hogy a csemeték "megértsék a transzszexuálisok helyzetét, illetve azt, hogy ők is pontosan olyan polgárai a mai világnak, mint bárki más". Zárójel: a mese forrását természetesen nem jelzi a lap – vagy van ilyen mese, vagy nincs. Persze ez a legkevesebb.

És hát Pauska Zsolt szerint ez nyilvánvalóan hiba, hiszen a transzszexuálisok nem pontosan olyan polgárai a világnak, mint bárki más. A megyei Mediaworks-lapok és a Magyar Idők ez ügyben néhány nappal ezelőtt éppenséggel már iránymutatással is szolgáltak (itt írtunk róla), amikor aberrációnak nevezték a transzszexualitást (és ehhez nyilván azt is hozzáérthetjük, hogy a szexuális másságok egyéb formái ugyancsak az aberráltság értelmezési tartományába tartoznak). Ja, igen: a Transzizé című szöveg (már a címe is bámulatos) a NER médiapolitikájának nagyobb dicsőségére ismét szálirányban terjed, a Mediaworks több felületén is megjelent.

Pauska aztán persze jön a homofóbok klasszikus fordulatával: hamarosan ez lesz a kötelező. A kötelező. "Mert hiába is gondolja abnormálisnak a társadalom döntő többsége az abnormálist, van, ahol már törvény rögzíti, hogy az abnormális is normális, így aki felszólal ellene (lásd még: 'töke van a menyasszonynak!') előbb megbírságolják, aztán, ha ragaszkodik idejétmúlt véleményéhez, könnyen a börtönben gondolkodhat el azon, hová jutott a világ."

Persze belátom én, bonyolult ez a cucc – a Mészáros-média egyik első emberétől, prominensétől, egy NER-csinovnyiktól kétségtelenül túlzás volna azt elvárni, hogy tisztességesen beszéljen emberekről, és hogy ne uszítson magától vagy parancsra. És van itt még valami más is: ami a nem távoli múltban, épp csak pár éve a szélsőjobb kétséges felületeinek volt a stílje, az ma a rendszerkommunikáció napi közlésmódja.

És persze az is van, hogy a menekültek után itt egy újabb csoport – a magyar társadalom egy marginális kisebbsége –, melynek tagjaival, jó eséllyel, soha nem találkozik majd a NER-média célközönsége. Az ilyen értelemben gyakorlatilag absztrakt, mumusként a falra festett transzneműek (vö. a buzik) ellen viszont úgy lehet gyűlöletet kelteni, hogy addig sem esik szó a gyalázatos egészségügyről, a versenyképtelen oktatásról, a kilátástalan életutakról, meg úgy általában, a komplex rendszerhazugságokról.

Hogy sírjunk-e azon, hogy a NER válogatás nélkül tologatja be a gyászosan ostoba és vállalhatatlan témákat a kampánytopikok közé (újságírókamara, szexuális kisebbségek gyalázása, more to come), és hogy ilyen elképesztően színvonaltalan (módon megírt) szövegek születnek ezekben az ügyekben, vagy hogy a dolog abszurditásán már csak (kínunkban) nevetni érdemes, e pillanatban még nem világos.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot