szerző:
hvg.hu

Sokszor, sok helyen, sokat cikkeztek arról, hogy a lemezipar összeomlása óta a koncertbevételek képezik az együttesek/előadók bevételeinek nagyját. Ezt most egy friss brit kutatás is alátámasztja. A hazai tendenciák is hasonlóak, mondja a hazai zeneipar egyik legfontosabb szereplője.

A BBC 5 által megrendelt felmérés szerint a brit jegyárak a 90-es évek óta kétszeresükre nőttek, írja az NME.

Egy 1999-ben 22,58 fontba került arénakoncertjegy 27 százalékos inflációval számolva ma 37,20 font volna, ehhez képest ugyanannak az átlagos arénakoncertnek a jegyára ma 47 font.

1999-ben a Wembley stadionos Spice Girls-koncert jegyára 23,50 volt, a júniusi Taylor Swift-koncertre, ugyanoda 120 fontért lehet jegyet venni.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója szerint ezek a tendenciák idehaza is jellemzőek. Azt mondja, a jegyárak drasztikus emelkedését – mely egyébként szerinte az elmúlt években némileg mérséklődött – alapvetően a zenekarok/előadók árának, gázsijának emelkedése okozza, ennek pedig az a tendencia az oka, ami már-már közhelyszámba megy, azaz, hogy a zenekarok a turnékon keresik meg a kenyérre valót, és nem a hangfelvételekkel.

"100 000 dollár körüli összegért a 90-es években a Nagyszínpadra szerződtettünk sztárfellépőt, mondjuk David Bowie-t, ma ez a pénz az A38 Színpadra szerződtetett zenekarokra elég", mondja Gerendai, és hozzáteszi, a zenekari árak a 90-es évek óta megtízszereződtek. Ez az árdrágulás csapódik le a jegyárakon, világszerte, mondja Gerendai.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!