szerző:
hvg.hu

Cristina Garcia alaposan kivette a részét a #metoo mozgalomból. Most a megvádoltak között találta magát.

A kaliforniai törvényhozás képviselője, Cristina Garcia a nőjogok melletti kiállásáról és a szexuális zaklatások elleni harcáról ismert. Egy férfi kollégája most azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta. Daniel Fierro azt mondja, hogy a képviselő megsimogatta a hátát, megfogdosta a fenekét, és megpróbálta megfogni az ágyékát is egy softball meccsen, ahol a képviselők vettek részt még 2014-ben. Garcia azt mondja, nem emlékszik az esetre.

Fierro annak idején nem jelentette az esetet, de januárban elmondta a volt főnökének, Ian Calderon képviselőnek, aki továbbította a vádakat a törvényhozás vezetésének. Jelenleg vizsgálat zajlik az ügyben, Cristina Garcia együttműködést ígért.

Cristina Garcia tavaly arról beszélt, hogy egy lobbista zaklatta szexuálisan több évvel ezelőtt. Hangsúlyozta azt is, hogy a szexuális zaklatások problémája nemcsak a nők ügye. „Nem a mi felelősségünk, nem az áldozat felelőssége. Azon fog múlni, hogy azok, akiknél a hatalom van, hogyan segítenek megoldani ezt a problémát” – mondta.

A #metoo mozgalom következményeként 2017-ben kéttucatnyi esetben vádoltak meg szexuális zaklatással képviselőket, lobbistákat, munkatársakat a kaliforniai képviselőházban. Garcia az első nő, akit ilyesmivel megvádoltak. A szóvivője azt mondta, a képviselő január 23-án értesült arról, hogy panaszt tettek ellene, de részleteket csak az újságcikkekből tudott meg. Közleményében azt írta, minden zaklatási vádat komolyan kell venni, és együtt fog működni a nyomozókkal.

Garcia fotója egyébként megjelent a Time magazinban, amely az év emberének választotta a #metoo mozgalmat, mint egyike azoknak, akik megtörték a csendet a témában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó