szerző:
hvg.hu

A tegnapi hír már nem hír, pláne nem a múlt heti. De utóélete azért lehet, pláne, ha kajáról van szó.

Múlt héten a Sirha Budapest nemzetközi szakkiállításon közös standon mutatkoztak be a visegrádi országok konyhái, és séfjeik ott ültek a Bocuse d'Or Hungary döntőjének zsűrijében. Elmentek, de letették a névjegyüket: a V4-menüt, amit a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, a hagyomány és evolúció jegyében készített fogásokból állítottak össze.

Így került a "közös asztalra" Szlovákia hideg előétele, a szarvasborjú-terrine juhtúróropogóssal, homoktövisbogyóval, diópesztóval, salátával. Utána kanalazhatjuk a magyar gulyást gremolatával.

©

Majd jöhet kétféle főétel: omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; valamint kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombóccal, fondant burgonyával és lóbabbal. Na, kitalálják, hogy melyik a cseh és melyik a lengyel fogás?

A menüt Magyarország egyik kedvenc desszertje, a somlói galuska zárja. Kicsit újragondolva. A magyar fogásokat Széll Tamás és Szulló Szabina jegyzi.

A menü tételeihez Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánlott magyar borokat. A fogások sorrendjében: kékfrankost, kadarkát, cabernet franc-ot vagy merlot-t, illetve pinot noirt, csókaszőlőt vagy érlelt chardonnay-t, végül késői szüretelésű édes furmintot.

Az étel/bor párosításokat bárki kipróbálhatja, aki ezen a héten vasárnapig betér valamelyik étterembe, amelyik csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett, február 12. és 18. közötti V4 Menük Hetéhez. Budapesten: Arany Kaviár, La Perle Noir, La Parilla, Pierrot, Stand25. Vidéken: Első Mádi Borház (Mád),  Kakukk (Nyíregyháza), Kistücsök (Balatonszemes), Rókusfalvy (Etyek), Tenkes (Harkány-Csarnóta).

S ami még a jövő hétre, meg azután is itt marad: a receptek! Mindegyik fogást kipróbálhatjuk otthon is, letölthető: innen

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Már több mint 530-an meghaltak idén közúti balesetben

Már több mint 530-an meghaltak idén közúti balesetben

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Dobszay János: Időutazók

Dobszay János: Időutazók