szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hol élnek a muminok? – ezt kérdezték a japán diákoktól a felvételi vizsgán. Végül a finn külügyminiszter foglalt állást az ügyben.

Kiakadtak a japán diákok, miután a hétvégi központi egyetemi felvételi vizsgatesztben a földrajzi résznél a muminok nyelvére és lakhelyére kérdeztek rá – írja a Japan Times.

A teszt megoldókulcsa szerint a helyes válasz az lett volna, hogy a muminok Finnországban élnek és finnül beszélnek, holott a muminok lakhelye a Japánban egyébként igen népszerű mesékben egy fantáziaország, "Muminvölgy". Igaz, a muminokat Tove Jansson finn grafikus és író találta ki, de ő egyébként a finnországi svéd kisebbséghez tartozott, a mumin-történeteket pedig eredetileg svédül adták ki.

Emiatt aztán az oszakai egyetem svéd szakja is kiakadt, akik egy nyílt levélben tiltakoztak a tesztben szereplő kérdés ellen, mondván az kellemetlen a vizsgázóknak és az egész japán társadalomnak is.

Markus Kokko, a tokiói finn nagykövetség sajtóreferense az ügyben azt mondta a Japan Timesnak, hogy bár a finn Tove Jansson valóban északi szemmel írta meg a történeteket, azok alapja az, hogy egy képzeletbeli helyen játszódnak.

A központi egyetemi felvételi tesztet egyébként 580 ezer diák írta meg Japánban, a fontosságát mutatja, hogy a kormány kabinetfőnökénél is rákérdeztek a dologra, aki viszont hárította a kérdést, mondván nem a kormány feladata, hogy kommentálja a tesztet.

A Kyodo hírügynökség viszont arról számolt be, hogy a héten Japánba látogató finn külügyminisztert, Timo Soinit is megkérdezték az ügyről, szerdán a japán kollégájával való találkozón újságíróknak pedig azt mondták, megállapodtak a kérdésről.

Már tudjuk, hogy hol vannak a muminok, mindannyiunk szívében, úgyhogy megnyugodhatunk, hogy ennek a vitának vége

– zárta le Soini a vitát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Muminok: háború, gyász és leszbikus szerelem egy világsikerű mesében

Száz évvel ezelőtt született Tove Jansson finn író, akinek troll figuráit mintázó mesekönyvei világszerte 15 millió példányban keltek el, és a finnek sajátságos érzelmi világát jelenítik meg. Meséivel Jansson nem csupán a kisgyerekekhez akart eljutni: az északi emberek mindennapjait bemutató történeteiben feldolgozta a második világháborút, édesanyja elvesztését és a nőkhöz fűződő szerelmi kapcsolatait is. Centenáriumát az egész világon ünneplik.

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt