szerző:
MTI / hvg.hu

A kutya-fajtanemesítés ellen tiltakoztak, a győztes kutyát riadtan szorította magához gazdája.

Állatvédő aktivisták zavarták meg vasárnap este a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállításának számító birminghami Crufts eredményhirdetését, amelyen – még az incidenst megelőzően –, egy Tease nevű kis angol agarat (whippet) tüntettek ki a győztesek győztesének – Best in Show – járó díjjal.

Az akciót magára vállaló PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet által közzétett videofelvételen látszik, ahogy a két aktivista Crufts: kutya-fajtanemesítés feliratú plakátokat feltartva betör a porondra, majd a biztonsági emberek a földre terítik őket.

A videóhoz fűzött kommentárjában a szervezet azt írta, hogy a tüntetők rávilágítottak az ember által tenyésztett kutyák szenvedésére, amelynek egyetlen célja a brit Kennel Club által meghatározott szélsőséges fajtajellegek elérése.

Az incidenst megelőzően a bírók a Tease nevű kis angol agárnak (whippetnek) ítélték a győztesek győztesének – Best in Show – járó díjat. A Skóciából származó két és fél éves szuka és gazdája, Yvette Short épp átvenni készültek a trófeát, amikor a tüntetők megzavarták a rendezvényt. 

Tease, teljes nevén Collooney Tartan Tease a vadászkutya kategória győzteseként került be a négynapos verseny végső hét finalistája közé. A Best in Show cím elnyerésével a whippet több mint 40 ország és régió csaknem 21 ezer versenyzőjét utasította maga mögé. Tease gazdája "hihetetlennek és csodálatosnak" nevezte kedvence győzelmét. 

Az első ízben 1891-ben megrendezett kutyakiállítás második helyezettje a Chilli nevű angol pointer lett, aki a Reserve Best in Show címmel távozhatott a birminghami nemzeti kiállítóközpontból. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak