szerző:
hvg.hu

Egy friss kutatás szerint a szülők elutasítják az ingyenesnek mondott, valójában kölcsöntankönyveket.

A kölcsöntankönyvek rendszerét a szülők 69,2 százaléka utasítja el, az állami tankönyvek minőségével 80,1 százalékuk elégedetlen – derül ki a Szülői Hang Közösség online szülői konzultációjából. A több mint 11 ezer válaszra épülő kutatás részeredményeiből már korábban idéztük a mindennapos testnevelésről, valamint a hittanról alkotott lesújtó szülői véleményeket, most az oktatási kormányzat egyik fő sikereként bemutatott „ingyenes” állami tankönyvrendszerről jöttek ki adatok.

Az ingyentankönyvnek mondott rendszer ugyanis valójában nem ingyenességet, hanem kölcsöntankönyveket jelent. Ezekbe a gyermekek nem jegyzetelhetnek, nem használhatják később ismétlésre és felkészülésre, viszont ha megrongálják, akkor a szülőknek év végén – vagyis nem a saját gyermekük számára – új könyvet kell vásárolni helyettük.

Ennél is nagyobb az elutasítottsága a pedagógus szabad tankönyvválasztását felváltó állami egyentankönyvrendszernek. Az állami tankönyvek gyenge szakmai minőségét a szülők is tapasztalják, az állami tankönyvekkel 80,1 százalékuk kifejezetten elégedetlen.

A 11 826 szülői véleményre alapuló felmérés tankönyvekre vonatkozó részletes eredményeit itt olvashatják.

A szülők szöveges hozzászólásaiból is idéznek a kutatásban, íme néhány ilyen vélemény:

„Jelentős mértékben romlott az oktatás. Teljes mértékben megszűnt a tanszabadság, semmiféle lehetőség nincs az élményalapú differenciált oktatásra. Kisebbik gyermekem pont most megy tőle tönkre, pedig egy kivétellel normális, jó pedagógusok tanítják. Elszúrt, alkalmatlan, sokszor hibás tankönyvekből. Pontosabban tankönyvek nélkül, mert amit adtak, az alkalmatlan egy 11 éves gyerek részére. Botrányos.”

„Használható, jól bevált, kipróbált tankönyvek helyett összecsapott, szakmai hibákkal tűzdelteket kell használni. A tankönyveket nem lehet eszközként használni.”

„A tankönyvpiacon megszűnt a verseny, ez kimondottan kommunista munka!”

„A tankönyveket nem használják, helyette fénymásolt papírok vannak.”

A kérdőíves kutatás lezárult, a Szülői Hang hamarosan jelentkezik az összes eredménnyel, benne a szöveges vélemények összegzésével, melyből az is ki fog derülni, hogy a szülők hányadrésze szerint romlott vagy javult az oktatás az elmúlt nyolc évben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!