szerző:
hvg.hu

Nagyot fordult a világ: Hága vezetése úgy döntött, hogy városuk lesz az első holland nagyváros, amely kitiltja a füves cigit a központból.

Többek között a főbb bevásárló utcákon és a központi pályaudvaron sem lehet a jövőben füves cigit szívni Hágában, a harmadik legnagyobb holland városban - írja a Guardian. A jelentős korlátozásról szórólapokon is hírt adnak, amelyeket a kannabiszkészítményeket áruló coffee shopokban és hajléktalan szállókon is terjeszteni fognak, a szórólapok angol verzióját hotelekben is terjesztik majd.

A tiltásra Pauline Krikke polgármester szóvivője szerint azért van szükség, mert a lakók és a turisták is gyakran panaszkodnak a füves cigi zavaró, erőteljes szagára, és arra, hogy a használói sokszor zavarják meg a közterületek nyugalmát. A könnyűdrogok használatának bizonyíthatóan negatív hatása van a lakók környezetére - állítja a szóvivő.

A következő két hétben a rendőrség Hága tizenhárom pontján fogja figyelmeztetni az embereket a tiltásra. A büntetéseket ezután a két hét után fogják kiszabni, ha szükség lesz rá.

Nem Hága az egyetlen holland város, ahol szigorítottak a marihuána fogyasztásának körülményein. Amszterdamban például játszóterek és iskolák közelében nem lehet füvezni, Rotterdamban ugyancsak az iskolákra érvényes ez a korlátozás, de itt már a coffee shopok számát is csökkenteni kezdték az utóbbi időben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!