szerző:
hvg.hu

Fiú. A szülésnél jelen volt Vilmos is. A baba és a mama is jól van.

Igazán nem lehet panaszuk a brit alattvalóknak arra, hogy a királyi család nem látja el őket hírekkel és eseményekkel. Az idei évre egy királyi esküvő és egy királyi születés is jut: Harry herceg és Meghan Markle szerelmének a kiteljesedése hónapok óta ad témát a brit bulvársajtónak, a nagy nap előtt azonban volt még egy nagy nap, amelyet ünnepelni lehet: Vilmos herceg és Katalin hercegnő harmadik alkalommal töltötte el izgalommal és örömmel a királyi család létszámának alakulása iránt érdeklődőket, György herceg és Sarolta hercegnő után itt a harmadik Royal Baby: egy fiú.

Vilmosék harmadik babája két nappal késte le Erzsébet királynő 92. születésnapját, és alig egy héttel a szülei hetedik házassági évfordulóját. A harmadik baba egyébként Shakespeare-rel osztozik az április 23-ai születésnapon.

©

Amikor tavaly Katalin arról beszélt, hogy szívesen vállalna még gyereket, mindenki azt hitte, hogy viccelt. Aztán tavaly szeptemben, öt nappal Diana hercegnő halálának a 20. évfordulója után Vilmos herceg és Katalin hercegnő bejelentette, hogy a harmadik gyereküket várják.

A királyi családhoz közel álló források szerint Katalin – maga is három testvér egyike – volt az, aki György és Sarolta után szeretett volna még egy gyereket, Vilmost ezért rá kellett beszélni az újabb apaságra. A harmadik terhesség híre még a hercegi párhoz legközelebb állókat is meglepte, sokan úgy gondolták ugyanis, hogy két gyereknél megállnak – van egy fiuk, egy lányuk, vagyis a monarchia sorsa be van biztosítva.

A harmadik gyerek érkezésére azért sem tippeltek volna sokan, mert Katalin az első két terhessége idején is hyperemesis gravidariummal, azaz vészes terhességi hányással küzdött az első trimeszterben. Ezt a küzdelmet a harmadik terhessége alatt is végig kellett csinálnia.

A hercegnő hétfőn korán reggel ment be a kórházba, és rögtön megindult a tippelés, hogy vajon mikor jön ki. György 10 és fél órával a vajúdás kezdete után született meg, Sarolta viszont már két és fél órával később világra jött. A harmadik baba helyi idő szerint egy perccel 11 óra után született meg 3,8 kg-mal. Bár korábban szó volt arról, hogy Katalin ezúttal az otthonszülést választja, mégis inkább a jól bevált St. Mary Kórházra bízta magát. György és Sarolta is itt, a Lindo Wing magánszülészetén született, és Diana is itt szülte meg a két fiát 1982-ben és 1984-ben. A kórházi szülés egyébként a királyi család esetében egyáltalán nem magától értetődő: Károly herceg például a Buckingham-palotában született.

Vilmosék harmadik gyereke módosítani fogja az öröklési sorrendet, ő lesz ugyanis az ötödik számú trónörökös Sarolta, György, Vilmos és Károly mögött. Ez azt is jelenti, hogy az alig egy hónap múlva esedékes esküvőjével elfoglalt Harry herceg a hatodik helyre csúszik vissza.

Mint a másik két gyereknél, most is össznépi szórakozást jelentett a baba nemének és nevének a találgatása, de fogadni lehetett az új trónörökös megszületésének az időpontjára, a hajának a színére és a súlyára is. A legesélyesebb neveknek a Maryt, az Alice-t, az Alexandrát, az Elizabeth-et és a Victoriát kiáltották ki, ha lány, az Arthurt, az Albertet, a Fredericket, a Jamest s a Philipet, hogy ha fiú. Bár a babát már nem sokkal a szülés után bemutatják a nyilvánosságnak, a nevét csak néhány nap múlva jelentik be.

Harmadszülöttként meglehetősen kevés esélye van az uralkodásra, a Windsor-házban ez még nem is fordult elő. Az újszülött mindenesetre már a születése előtt részesült a sajtó érdeklődésében, és ez csak fokozódni fog az élete során. Úgy jön világra, hogy aztán az egész életét a nyilvánosság előtt kell leélnie a világ egyik legismertebb családjának a tagjaként, és alapból az lesz a hivatása, hogy trónörökös. Nem egy könnyű csomag.

A brit királyi családba születni már önmagában feladat volt: merev szabályok, formális élet várt a hercegekre és hercegnőkre. Az új generációk azonban újra gondolták a gyereknevelést is. Károly herceg és Diana hercegnő is igyekezett – nyilván a körülményekhez képest – minél normálisabb gyerekkort biztosítani Vilmosnak és Harrynek, és ezt az irányt követi Vilmos és Katalin is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!