szerző:
hvg.hu

Egy tanulmány szerint Angliában az utóbbi két évtizedben megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akiknél rosszindulatú agytumort diagnosztizáltak. A tanulmány vezető szerzője szerint pedig erős a gyanú, hogy az agydaganatok kialakulását a sok mobilozás okozza.

Angliában az egyik legagresszívabb agytumor előfordulása az utóbbi évtizedekben megduplázódott, míg 1995-ben 100 ezer emberből 2,4-nél diagnosztizálták a rosszindulatú, gliobasztóma nevű elváltozást, addig 2015-ben ugyanennyi brit állampolgárra már 5 rákos beteg jutott egy szerdán publikált tanulmány szerint.

A tanulmány nem részletezi az okokat, de a kutatók életmódbeli változásokat sejtenek az agytumoros esetek növekedése mögött. A CNN azt írja, hogy a tanulmány vezető szerzőjének egyébként az a személyes véleménye, hogy a mobilozás állhat a gliobasztómás megbetegedések hátterében. "A tanulmány önmagában nem a mobiltelefonokról szól, hanem csak a tumorok előfordulásáról, de úgy tűnik, hogy valóban a mobilok a legvalószínűbb okozói (az említett rákos betegségnek – szerk.)" – állítja Alasdair Philips.

Philips szerint ezt a gyanút erősíti, hogy a legtöbb tumor a frontális és temporális lebenyben, a fül és a homlok mögött keletkezik. Ugyanakkor maga a kutató is megjegyzi, hogy nincs ok a pánikra, az agytumorok ritkák, és még ha a telefonok is okozzák a rákot, akkor is nagyon alacsony a kockázat. A biztonság kedvéért azt tanácsolja, hogy a hosszabb hívásokat  úgy bonyolítsuk le, hogy távolabb legyen a fejünktől a telefon, tehát hangosítsuk azt ki vagy használjunk headsetet.

Hogy van-e kapcsolat a rák kialakulása és a mobilok által kibocsátott rádióhullámok között, azt már régóta vizsgálják, de egyértelmű választ eddig nem kaptak a kutatók. Bizonyos tanulmányok szerint egyáltalán nem rákkeltő hatásúak a telefonok rádióhullámai, más tanulmányok ennek viszont éppen az ellenkezőjét állítják. Aggodalomra általában az ad okot, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a mobilunkkal töltött idő mennyisége, és általában hosszabban is telefonálunk, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Ezenfelül a mobiltelefonok használat közben gyenge rádióhullámokat bocsátanak ki, és bár ezek nem ionizálnak (szemben a röntgensugarakkal), de az egészségre gyakorolt negatív hatásuk így is felmerül. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!