szerző:
hvg.hu

Homoszexualitással kapcsolatos témában talán soha tett még ilyen elfogadó kijelentést a katolikus egyház egyetlen korábbi vezetője sem.

Példátlan kijelentéssel védte meg a chilei egyház pedofil papjai által több alkalommal zaklatott és megerőszakolt Juan Carlos Cruzt Ferenc pápa, amikor a férfi látogatóba érkezett hozzá.

Cruz szerint a pápa ugyanis azt mondta neki privát beszélgetésükkor az El País című spanyol lap írása alapján, hogy

Carlos, nem számít, hogy meleg vagy, Isten tett téged azzá, ő és a pápa is így szeret téged. Boldognak kell lenned

Ferenc pápa kijelentései részéről (és így voltaképp a Vatikán részéről is) rendhagyónak számítanak, korábban ugyanis egyetlen katolikus vezető sem beszélt ennyire nyíltan és ilyen elfogadóan a homoszexualitásról. Greg Burke, a Vatikán szóvivője egyelőre nem erősítette meg Cruz szavait, és a Vatikán sem közölt semmit.

Cruz a The Guardian beszámolója szerint két héttel ezelőtt találkozott a pápával, a beszélgetés során pedig szóba került a férfi némi irányultsága, majd szexuális bántalmazása is, amit a most 87 éves Fernando Karadima követett el. Karadimát 2011-ben bűnösnek is találta emiatt a Vatikán.

Cruzt a chilei papok a bántalmazások mellett nem egy alkalommal megpróbálták lejáratni, amiért a férfi nyilvánosságra hozta a vele és több másik áldozattal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa egy korábbi felszólalásakor.
©

Austen Ivereigh, a pápa életrajzírója szerint a katolikus egyházfő, akárcsak elődei, ugyan korábban is tett hasonló kijelentést a melegekkel szemben privát találkozók alkalmával, a mostani azonban a korábbiaknál is sokkal jelentősebbnek mondható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!