szerző:
hvg.hu

A korábban alkalmazott eljárás lényege az volt, hogy a kéz más részéről ültettek inakat a sérült szalag helyére. Az új műtét előnyei között említik azt, hogy az operáció és a felépülési idő is rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz a gyógyulás után.

Horgonycsavarokkal megerősített úgynevezett biograft behelyezésével helyettesítették egy csuklósérült sportoló szalagjait a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Az új műtéti eljárás lényege, hogy a csuklót alkotó kéztőcsontok közötti szakadt szalagokat apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzített inakkal pótolják.

Maga a műtét és a felépülés rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz, mint a korábban alkalmazott, komplikáltabb eljárás esetében, amelynél a kéz más részéről ültettek át inakat a sérült szalag helyére – magyarázzák a Semmelweis Egyetem közleményében.

Külföldön már alkalmazták ezt a módszert, a magyar orvosi team Szalay Gábor segítségével, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjével végezte el a műtétet.

Az új műtéti eljárást azoknál a súlyos csuklósérüléseknél alkalmazzák, amelyeknél a kéztőcsontok között lévő szalagok teljesen elszakadtak, ugyanakkor a porcfelszínek még épek – mondta Szakács Noémi, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, a beavatkozást végző orvosi team tagja.

Főleg fiataloknál fordul elő ez a sérülés, az is fontos szempont ezért, hogy az új műtéti eljárás után hat héttel már beépül az ín és a csavar a sérült vagy elszakadt szalag helyére. Ezután kis terhelés mellett már használhatja a csuklóját a beteg, majd a 4-5 hónapos gyógytornával kiegészített rehabilitáció következik. Ha ez is eredményes volt, ismét az eredeti terhelés mellett sportolhat a páciens.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!