szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újságíró olyan hangfelvételt talált, amely szerint a börtönőrök bőrébe bújt egyetemistáknak előre megmondták, hogy bánjanak keményen a "fogvatartottakkal".

Megrendezett lehetett minden idők egyik leghíresebb szociálpszichológiai kísérlete, a Philip Zimbardo nevével egybeforrt stanfordi börtönkísérlet. Ennek során a tudós és csapata azt az elméletét próbálta gyakorlati úton bizonyítani, hogy a börtönőröknek és a foglyoknak kiválasztottak meghatározott viselkedésformákat vesznek fel, bizonyos körülmények között pedig a hatalmi alá-fölérendeltség megmérgezi a kapcsolatokat.

A kutatást az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete finanszírozta, hogy magyarázatot találjon a haditengerészet és a tengerészgyalogság börtöneiben tapasztalható összetűzésekre, az őrök és a fogvatartottak között.

A kísérletet a tervezett időpont előtt – hat nap után – leállították, mivel a smasszerek egyre durvábban bántak a foglyokkal, így veszélybe került a résztvevők testi és lelki épsége.

A Vox beszámolója alapján úgy tűnik azonban, hogy az őrök nem maguktól váltak szadista állatokká – pedig Zimbardo akkoriban úgy számolt be a kísérletről, hogy a börtönőrök szerepét játszó diákokat nem instruálták –, hanem eleve megmondták nekik, hogy legyenek kemények a rájuk bízottakkal. A lap ezt Ben Blum újságíróra hivatkozva írja, aki erre bizonyítékul szolgáló hangfelvételeket túrt elő.

Az egyiken például David Jaffe, Zimbardo egyik tanítványa hallható, aki egyike volt a börtönőröknek, amint éppen arról magyaráz egyik társának, hogy nem viselkedik elég durván. A felvételen elhangzott például ez a mondat: "Mert az őröknek tudniuk kell, hogy minden őr – ahogy mi hívjuk – kemény őr lesz."

Blumnak a Mediumon megjelent cikke nyomán gyűlnek a Zimbardót ostorozó, a kísérletet kritizáló szakmai vélemények. Jay Van Bavel, a New York-i Egyetem szociálpszichológusa például azt írta a Twitteren: "A lényeg az, hogy a konformitás nem természetes, vak vagy elkerülhetetlen. Zimbardo nem csak nagyot tévedett ezzel kapcsolatban, de az erről szóló megnyilatkozásai emberek millióit vezették félre, és hitették el velük a stanfordi börtönkísérletről szóló hamis narratívát."

(via Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!