szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dán kutatók szöveteket emeltek ki nők petefészkéből és módosították azokat, hogy később, amikor a nő gyereket szeretne, vissza lehessen ültetni. Az eljárást természetesen még fejleszteni és tesztelni kell, de ha működőképes lesz, segíthetne például olyan nőkön, akik kemoterápia miatt veszítették el fogamzóképességüket.

Mesterséges petefészek fejlesztése felé tettek nagy lépést dán tudósok – írta a BBC hírportálja.

Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet, és azokon a nőkön segíthet, akik elveszítik a fogamzóképességüket, például kemoterápia miatt.

A dán kutatók szöveteket emeltek ki a petefészekből és módosították azokat, hogy később, amikor a nő gyereket szeretne, vissza lehessen ültetni.

A rák ellen használt kemoterápia vagy sugárterápia gyakran károsítja a petefészket és okoz meddőséget. A termékenység megőrzésének egy módja a petefészek szövetének átültetése, vagyis a szerv egészének vagy egy részének eltávolítása és lefagyasztása még a károsodás előtt, hogy később használni lehessen. Akinél azonban rákot diagnosztizálnak, megvan az esélye arra, hogy az eltávolított szövetben is lehetnek rákos sejtek és a transzplantáció után visszatérhet a betegség.

A kockázat "igen kicsi" ugyan, a leukémiás vagy a méhből kiinduló rákban megbetegedett nőknek nem valószínű, hogy javasolnák a transzplantációt.

A kockázat megszüntetése érdekében a koppenhágai Rigshospitalet tudósai rákkezelés előtt álló páciensektől vettek tüsző- és petefészek-szövetmintát.

Ezután eltávolították a szövetből a rákos sejteket, hogy csak a fehérjékből és kollagénből álló "váz" maradjon hátra, ezen a vázon sikerült a tüszőket érlelniük.

A "mesterséges petefészket" egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak és növekedésnek indultak.

Szakértők szerint az eredmények "izgalmasak", de még szükség van emberi klinikai tesztekre. Az eljárás más meddőségi kezelésekre is hatással lehet. Stuart Lavery, a londoni Hammersmith kórház meddőségi szakembere szerint az átültetett petefészek petesejtek ezreit tartalmazza, melyek a fogamzást lehetővé teszik, szemben a mesterséges megtermékenyítéssel, amelynek során egyetlen petesejtet termékenyítenek meg laboratóriumban és ültetik vissza a méhbe.

A klinikai teszteket három-négy éven belül megvalósíthatják. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából