szerző:
hvg.hu

A gyermekek mentális és érzelmi fejlődése nem a szülők szexualitásától, sokkal inkább a családon belüli funkciók működésétől függ – mondja ki egy friss kutatás.

Az Olaszországban végzett kérdőíves kutatásban – aminek eredményeit a The Journal of Developmental and Behavioural Paediatics című lapban publikálták – 70 meleg apa, 125 leszbikus anya és 195 heteroszexuális pár vett részt. Az eredmények kiértékelésénél a gyerek személyiségét is vizsgálták, valamint a szülői magatartásokat, és a különböző családi funkciók szerepét.

„A kutatás alapján azt mondhatjuk, hogy az egynemű párok által nevelt gyerekek szociálisan kifejezetten jól teljesítenek, a későbbiekben kevesebb nehézségük jelentkezett e téren, mint azoknak, akiknek hetero szüleik vannak. Ugyanakkor mentális egészségüket tekintve nem mutatkozott semmi különbség a három család összehasonlítása során” – mondta Roberto Baiocco, a Római Egyetem professzora.

A felmérés szerint a meleg apák bizonyultak a „legjobban működő” szülőknek. Ennek oka az is lehet, hogy két apával szemben nagyon sok ellenszenv él az emberekben, és igen nehéz harcon mennek keresztül, mire szülővé válhatnak. Hatalmas elköteleződés kell egy homoszexuális férfinak, hogy végigmenjen azon a tortúrán, hogy végül gyereke lehessen, míg egy heterónak semmiféle "jogosítvány" nem kell arra nézve, vajon jó szülő lesz-e.

(via)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!